Tulburările de somn sunt din ce în ce mai frecvente în rândul populaţiei adulte şi multe persoane recurg la medicamente pentru a scăpa de insomnii. Însă administrarea unui astfel de tratament pe termen lung nu aduce beneficii femeilor de vârstă mijlocie, conform unui studiu publicat recent citat de 360medical.ro.
Datele indică lipsa eficacităţii
Comparând un grup de aproximativ 200 de femei care au primit medicamente pentru probleme de somn cu peste 400 de femei care au avut probleme cu somnul, dar care nu au luat medicamente, cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au descoperit că medicamentele pentru somn nu par a fi benefice pe termen lung. După unul sau doi ani de tratament pentru somn, femeile din grupul care a luat medicamente nu au dormit mai bine sau mai mult decât cele care nu au urmat tratamente.
„Concluzia simplă este că utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru somn nu are un beneficiu clar în ceea ce privește problemele cronice de somn”, a declarat dr. Daniel Solomon, reumatolog și epidemiolog la Brigham and Women autorul studiului.
Multe femei se confruntă cu insomnia înainte de menopauză
Descoperirile au rezultat dintr-o analiză a mii de femei, care a urmărit felul în care vârsta mijlocie și menopauza afectează sănătatea lor mentală și fizică. Menopauza, când femeile încetează să producă anumiți hormoni feminini și încetează să mai aibă o perioadă lunară, este bine cunoscută pentru că provoacă insomnie. Multe femei se confruntă cu probleme de somn în anii premergători menopauzei și chiar în menopauză.
Echipa de cercetare a lui Solomon a identificat femei din această bază de date care au raportat probleme de somn, cum ar fi trezirea prea devreme și dificultăți de a adormi și de a rămâne adormit.
,,Toate femeile din studiul nostru au raportat tulburări de somn. Unele dintre ele au început să ia un medicament, iar altele nu, apoi le-am urmărit longitudinal un an mai târziu și doi ani mai târziu”, a spus Solomon.
„Le-am întrebat despre utilizarea obișnuită a medicamentelor la fiecare vizită anuală și le-am întrebat și despre tulburările de somn folosind o scară de tulburări de somn bine descrisă.”
Pe termen scurt, medicamentele sunt de ajutor
Deoarece studiul constă în principal din check-in-uri anuale cu participanții, poate arăta doar modul în care aceste medicamente au funcționat pe termen lung. Cu toate acestea, studiile clinice susțin că, pentru o perioadă scurtă de timp, aceste medicamente îi ajută pe oameni să doarmă.
„Există studii clinice bune, randomizate și controlate, care spun că medicamentele pentru somn ajută în câteva săptămâni sau luni. Dar, se pare că aproximativ 35% până la 40% dintre persoanele care încep să le folosească le utilizează un an mai târziu. Deci, modul tipic în care sunt utilizate – adică cronic – nu a fost bine studiat în cadrul cercetărilor”, a spus Solomon.
Ce efecte adverse are medicaţia de somn
Medicamentele de somn prescrise în mod obișnuit includ benzodiazepinele și „medicamentele Z”, cum ar fi zolpidem și eszopiclonă, dintre care unele sunt destinate să promoveze somnolența, în timp ce altele sunt utilizate în primul rând pentru calmarea anxietății.
La fel ca majoritatea medicamentelor, nici medicamentele pentru somn nu sunt lipsite de riscuri. Cele mai frecvent citate efecte sunt somnolenţa în timpul zilei și probleme de echilibru sau căderea, în special atunci când o persoană se ridică în toiul nopții pentru a merge la baie. Dependența este o problemă, deoarece unii oameni ajung să se bazeze pe pastilele de dormit. De asemenea, poate exista o legătură între medicamentele pentru somn și problemele de memorie mai târziu în viață.
,,Dacă veți folosi medicamente pentru somn, trebuie să vă gândiți la ele ca la medicamente pe termen scurt sau intermitent”, a spus Solomon.
Recomandări pentru un somn mai bun
Medicii recomandă „îmbunătățirea igienei somnului” pentru a remedia problemele de somn. Mai exact, trebuie să vă asiguraţi că sunteți obosiți când mergeți la culcare, că ați restricționat consumul de cofeină în timpul zilei și ați restricționat utilizarea ecranelor la culcare. Utilizarea ocazională a medicamentelor sau suplimentelor pentru somn poate fi utilă, dar acestea nu ar trebui să devină un tratament cronic pentru problemele de somn.