6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParchetul european condus de Kovesi își începe activitatea în 1 iunie

Parchetul european condus de Kovesi își începe activitatea în 1 iunie

România va avea 15 procurori europeni delegați la Parchetul European (EPPO), însă doar 6 au fost acceptați până acum, astfel că pentru 9 posturi are loc o nouă procedură de selecție, anunțată joi de Ministerul Justiției. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi ar urma să își înceapă activitatea în 1 iunie.

Conform anunțului de selecție, persoanele care vor să ocupe un post de procuror european delegat în România își pot depune candidaturile până la data de 27 iunie 2021, inclusiv.

Colegiul EPPO și-a dat acordul în de 10 februarie pentru 6 procurori europeni delegați propuși de Ministerul Justiției, din totalul de 15.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției. Interviul va avea loc în perioada 7-09 iulie 2021, perioadă care poate suferi modificări în funcție de numărul candidaților și de modalitatea de desfășurare a interviului, spune Ministerul Justiției.

Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională, precizează Ministerul Justiției.

Cei 6 procurori selectați în februarie, care ar urma să fie delegați la Parchetul European condus de Kovesi:

  • Dana-Manuela ANA – Direcția Națională Anticorupție
  • Dana-Cristina BUNEA – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Camelia-Elena GRECU – Direcția Națională Anticorupție
  • Constantin IRINA – Direcția Națională Anticorupție
  • Florin Bogdan MUNTEANU – Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași
  • Jean-Nicolae UNCHEȘELU – Direcția Națională Anticorupție

Aproximativ 3.000 de cazuri pe an

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European.
Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an, se menţionează în comunicatul CE.

Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi şi al cărui sediu este la Luxemburg ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar. Două state dintre cele 22 participante, Slovenia şi Finlanda, nu şi-au desemnat nici acum procurorii delegaţi, iar Comisia Europeană le-a reamintit să o facă „rapid”, a scris France Presse.

La Luxemburg, Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori vor superviza anchetele şi procedurile legale.

Dintre statele UE, cele care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS