România este prima țară din Uniunea Europeană care a demarat campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 12-15 ani. Asta a fost posibil datorită strategiei de vaccinare, care permite, în etapa a 3-a, ca această categorie de vârstă să fie eligibilă, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-o conferință de presă.
În primele 24 de ore s-au vaccinat 1.903 tineri cu vârsta între 12 și 15 ani. Campania de vaccinare a adolescenților cu vârsta între 12-15 ani a demarat ieri, iar vaccinarea se face exclusiv cu vaccinul BioNTech-Pfizer, primul vaccin autorizat la nivel mondial, inclusiv în Europa, pentru a fi administrat la această grupă de vârstă, potrivit HotNews.
România, prima țară din UE care a demarat campania de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12-15 ani
„La nivelul Uniunii Europene, România este prima țară care a demarat campania de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12-15 ani. În celelalte țări membre va demara activitatea de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă fiecare țară are propria strategie privind persoanele eligibile pentru vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
„Ce trebuie să înțelegem – este extrem de utilă acordarea acestei autorizări, mai ales pentru copiii care sunt în evidență cu boli cronice, boli cronice care îi expun riscului de a face o formă gravă de COVID-19”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.
În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 1.903 persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani
În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 1.903 persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în București – 494, apoi Cluj – 178 și Ilfov – 140 de persoane, spune Valeriu Gheorghiță.
În platforma națională de programare, din 1 iunie se permite programarea copiilor prin intermediul (prin contul) părintelui sau tutorelui legal. 4.173 de persoane cu vârsta între 12 și 15 ani s-au programat în platformă până în acest moment, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.
Vaccinarea persoanelor din categoria 12-15 ani se poate face și fără programare
„Vaccinarea persoanelor din categoria 12-15 ani se poate face și fără programare, prin prezentarea la centrele de vaccinare unde imunizarea se face cu vaccinul Pfizer, atât centre fixe cât și centre de tip drive-through, evenimente de tip maraton, dar și în cabinetele medicilor de familie, acolo unde este solicitat acest tip de vaccin. Noi recomandăm vaccinarea cu programare în platformă, pentru a reduce timpii de așteptare”, mai spune Valeriu Gheorghiță.
Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinte
El a subliniat că este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinte sau tutorele legal, iar minorul trebuie să fie însoțit la centrul de vaccinare de reprezentantul legal.
Schema de vaccinare constă în două doze care se administrează la o distanță de 21 de zile, a precizat Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește categoria de vârstă 16-19 ani, 6.803 persoane au fost vaccinate în cadrul maratoanelor de vaccinare din 1 iunie.