7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFMI se extinde și urmărește să acorde împrumuturi pentru mai multe țări

FMI se extinde și urmărește să acorde împrumuturi pentru mai multe țări

Fondul Monetar Internaţional (FMI) analizează posibilitatea creării unui nou trust care ar permite membrilor săi să ofere împrumuturi din rezervele lor de la FMI unui număr mai mare de ţări, inclusiv unor ţări cu venituri medii vulnerabile la schimbările climatice, a declarat duminică directorul general al instituţiei financiare, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Georgieva a spus că liderii Grupului celor Şapte economii bogate (G7) şi-au dat acordul ca FMI să continue să lucreze la acest plan, iar China – a doua cea mai mare economie din lume – şi-a exprimat interesul, alături de ţările cu venituri medii care vor beneficia de un astfel de fond, informează News.ro.

Ea a spus că FMI va continua să contribuie la ”trustul de rezilienţă şi durabilitate” – care ar putea ajuta ţările să combată schimbările climatice sau să îşi îmbunătăţească sistemele de îngrijire a sănătăţii – înainte de reuniunea din iulie a miniştrilor de Finanţe din Grupul celor 20 de economii majore (G20), care include China.

„Acum avem indicaţia că avem un semnal verde de urmat şi vom ajunge la alţii”, a declarat Georgieva pentru Reuters, într-un interviu acordat după încheierea summitului liderilor G7 din Cornwall, Anglia.

„China şi-a exprimat interesul de a participa şi m-aş aştepta să existe alte economii de piaţă emergente, cu fundamentele solide şi poziţii puternice de rezervă, care ar putea face la fel”, a spus ea.

Extinderea rezervelor de urgență ale FMI

Liderii G7 au salutat duminică extinderea rezervelor de urgenţă ale FMI, respectiv a Drepturilor Speciale de Tragere (DST) cu 650 de miliarde de dolari şi au susţinut un obiectiv global de a oferi 100 de miliarde de dolari ţărilor cele mai vulnerabile, dar au spus că alte ţări ar trebui să participe.

Trustul de rezilienţă şi durabilitate al FMI permite deja membrilor să îşi împartă rezervele FMI, însă statele insulare mici şi alte ţări cu venituri medii care au fost afectate puternic de pandemia coronavirusului şi de recesiunile economice semnificative nu sunt eligibile pentru finanţare prin intermediul vehiculului FMI.

Georgieva a salutat angajamentul G7 de a dona un miliard de doze de vaccin COVID-19 ca un pas cheie către încetarea pandemiei şi a spus că discuţiile vor continua în cadrul G20.

FMI a cerut ţărilor bogate să acţioneze, avertizând că o mare divergenţă în redresarea economiilor avansate şi în curs de dezvoltare ar putea submina cererea şi ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, ceea ce ar afecta şi ţările care se redresează mai rapid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS