Hainele viitorului nu va trebui doar sa placa si nici nu se vor limita la a ne proteja de frig. Mai nou, accesoriile vestimentare vor dispune de celular sau calculator, se vor aprinde ca o lampa si se vor curata singure.
Nu este un scenariu fantezist al vreunui autor de filme SF, ci sunt noile haine, disponibile deja in comert. Cel mai ieftin material de pe piata se numeste Aerogel si este facut in proportie de 95 la suta din aer. Acest material a fost creat de NASA pentru viitoarele calatorii pe Marte. Compania britanica Mulberry a obtinut autorizatia de comercializare si, exploatând la maximum capacitatile izoalnte ale materialului, a creat Magic Aerogel Racket, o geaca ideala pentru munte si pentru cei care adora plimbarile la cote inalte. In viitorul apropiat, trebuie sa ne asteptam la tesaturi din ce in ce mai sofisticate, cu capacitatea de a reactiona automat la schimbarile climaterice pentru a garanta corpului nostru o temperatura constanta, fie pentru cel mai naprasnic ger, fie pentru cea mai teribila caldura.
Sexy in noapte
Punctul de plecare al inovatiilor este colaborarea din ce in ce mai strânsa dintre doua domenii pâna acum foarte departate unul de celalalt, moda si chimia, iar acestea doua impreuna cu noile tehnologii ne vor permite ca in curând sa mergem pe intuneric, fara a avea nevoie de lanterna. Pasii ne vor fi luminati de nimic altceva decât de hainele pe care le vom purta. Cel putin acestea sunt planurile de viitor ale companiei italiene Caen, specializata in tehnologiile electronice, care a initiat un proiect in colaborare cu firma elvetiana Stabio Textile. Rezultatul muncii lor se numeste Luminex si presupune folosirea de fibre optice in tesatura, astfel incât aceasta sa straluceasca pe intuneric. Daca e sa ne luam dupa primele creatii, pentru moment, designerii se concentreaza pe hainutele sexy, cu care sa va afisati la seratele speciale, dupa ce ati stins lumina. Pentru maniacii curateniei, in schimb, a fost creat un material care se curata singur. Inventia apartine cercetatorilor de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, care au inserat in tesatura un strat subtire de boxid de titan, un compus chimic natural care reactioneaza la contactul cu lumina soarelui. Acesta functioneaza ca un fel de detergent „la purtator“ si elimina praful si particulele care se depoziteaza pe vesminte.