2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMotivele pentru care tulpina Delta este atât de periculoasă

Motivele pentru care tulpina Delta este atât de periculoasă

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a explicat faptul că tulpina Delta este mult mai agresivă decât tulpinile anterioare și, mai ales, are un grad ridicat de contagiozitate, un caz de infecție riscând să genereze alte 6-7 cazuri secundare.

”Sunt câteva elemente care țin de contagiozitate și gradul de răspândire. Se leagă foarte ușor de receptori, se reproduce mult mai rapid. Un caz pozitiv cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală. Spre exemplu, o persoană infectată cu varianta Alfa (varianta britanică) puteau să genereze până la 3-4 cazuri secundare.

Uitându-ne la datele științifice vom putea observa faptul că trecerea prin boală nu ne ferește de o reinfectare cu varianta Delta. În schimb, protecția oferită de vaccinare este mult mai mare.

În ultima săptămână s-a constatat o dublare a numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta, la nivel european”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Capitala se apropie de 50% rată de imunizare

În Florești, județul Cluj, s-au vaccinat cele mai multe persoane la nivel de comună, afirmă coordonatorul campaniei naționale de vaccinate împotriva Covid – 19, Valeriu Gheorghiță. În municipiul București rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă a depășit 45%.

„Peste 1.000 de comune din România au avut deja activități de vaccinare. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în comuna Florești – Cluj – 14.234 persoane, Dumbrăvița din Timiș – 13.426 persoane, Chiajna din Ilfov – 9.326 persoane, Recea Maramureș – 6.857, Miroslava județul Iași – 5.311 persoane, Șelimbăr Sibiu – 4.290 de persoane”, afirmă Valeriu Gheorghiță.

El precizează că în săptămâna 21-28 iunie au fost vaccinate în total 181.394 de persoane, din care 73.228 cu prima doză.

Peste 92% din aceste persoane s-au vaccinat cu prezentare directă la centrele de vaccinare sau în cadrul unor evenimente de tip maraton sau cu echipe mobile, ceea ce înseamnă că la acest moment numărul persoanelor care se programează pe platforma națională de vaccinare este foarte redus.

„Acoperirea vaccinală la nivelul județelor din populația eligibilă rezidentă cu vârsta peste 12 ani – municipiul București a depășit rata de acoperire vaccinală de 45%, mai exact 45.5%, județul Cluj 42,3%, Sibiu 35,9 %, Brașov 33.5%, Timiș, Constanța, Alba și Ilfov peste 30%”, menționează Gheorghiță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS