14.4 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTeiul, balsam pentru trup si suflet

Teiul, balsam pentru trup si suflet

Proprietatile terapeutice ale teiului sunt cunoscute pretutindeni in lume. Daca insa cu secole in urma se foloseau frunzele si scoarta arborelui pentru a trata diferite boli, astazi se utilizeaza florile. Datorita uleiului volatil, substanta activa din florile de tei are actiune neurosedativa si antispastica. Date fiind aceste proprietati, florile de tei sunt utilizate sub forma de ceai, ca sedative nervoase in insomnii si ca expectorant in bronsite. Actiunea sedativa poate fi utilizata si la copiii mici, sub forma de bai cu flori de tei.


Remediu in insomnii


Pentru combaterea insomniei se folosesc ramuri inflorite de tei, pe care este bine sa le asezati in dormitor. Seara puteti sa faceti baie, dupa ce picurati in cada extract de flori de tei. Acest extract are calitatea de a reduce nervozitatea, de a da un somn linistit si foarte odihnitor. Daca sunteti peste masura de nervos sau aveti un apetit sexual exagerat, consumati zilnic macerat de tei, minimum trei cani. Principiile active ale teiului calmeaza psihicul, reduc nervozitatea, actioneaza in sensul echilibrarii hormonale, având si usoare efecte anafrodiziace.


In mod surprinzator, florile de tei pot avea si efecte opuse. Preparate sub forma de macerat in miere, ajuta la sustinerea efortului. Spre deosebire de tonicele obisnuite, acest remediu vegetal ajuta la echilibrarea activitatii nervoase, reducând tendinta spre hiperactivitate si ajutând la o dozare judicioasa a eforturilor. Administrarea a doua lingurite, de câte trei – patru ori pe zi, din acest preparat este foarte utila impotriva epuizarii fizice.


Trateaza raceala


Infuzia se prepara din doua lingurite de flori de tei la 200 ml de apa clocotita. Se bea de doua ori pe zi, câte o cana, din acest preparat. Se foloseste pentru calmarea starilor de neliniste, teama sau insomnie. Poate fi consumat, indulcit cu miere, mai ales de bolnavii cu hipertensiune arteriala.


Ca adjuvant in gripa si guturai se poate folosi in amestec cu alte plante medicinale. Se poate folosi de exemplu un amestec de flori de tei, flori de musetel, flori de soc, sovârv si cimbrisor, in proportii egale, din care se face o infuzie (doua lingurite la o cana de apa). Asociate cu musetel si menta, florile de tei usureaza digestia si tonifica mucoasa gastrica. Ceaiul de flori de tei, la care se adauga bicarbonat de sodiu, este utilizat in inflamatii ale amigdalelor sau pentru combaterea cearcanelor (aplicat cu ajutorul unui tampon de vata).


Infuzia de tei este indicata si pentru curatarea si hidratarea fetei, in special vara, când pielea transpira usor. Cu ajutorul unui tampon de vata, se aplica pe fata, dimineata si seara dupa demachiere, având efecte calmante si ajutând la reechilibrarea hidrica a pielii.


Pentru gargara se prepara o infuzie din 25 g de flori la 250 ml de apa clocotita, la care se adauga 5 g de bicarbonat de sodiu. In amigdalite, gargara se face cu ceai cald.


 


Stiati ca…


Ceaiul de tei influenteaza in mod diferit performantele sexuale ale barbatilor si femeilor? In timp ce barbatilor le mai tempereaza avântul, pentru femei este un adevarat afrodiziac.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS