1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClariant turează motoarele la maximum pentru începerea producţiei

Clariant turează motoarele la maximum pentru începerea producţiei

Compania elvețiană Clariant, care lucrează intens la fabrica de la Podari, vrea să înceapă producţia de bioetanol până la finalul acestui an. Fabrica va prelucra paie cumpărate de la fermieri din Oltenia şi le va transforma, prin mai multe procese, în bioetanol.

Pe şantierul de la Podari sunt în jur de 800 de muncitori, care lucrează intens pentru finalizarea lucrărilor. Ruinele de altădată din acea zonă s-au transformat într-un şantier impresionant. Acesta va deveni o fabrică modernă ce va prelucra paie, pe care le va transforma în bioetanol. Au rămas doar câteva ziduri din vechea fabrică de zahar şi ulei, pe care cei de la Clariant nu le pot demola deoarece nu le aparţin. Clariant are deja în echipă 60 de angajaţi. Însă, până la sfârşitul anului, îşi propune să mai angajeze încă 40 de oameni. Practic, întreaga activitate din fabrică va fi asigurată de 100 de angajaţi. Reprezentanţii companiei s-au declarat foarte mulţumiţi de stadiul lucrărilor.

Clariant colaborează cu fermierii din Dolj şi Olt

Peste 300 de fermieri din Dolj, Olt şi alte zone ale ţării colaborează deja cu Clariant pentru vânzarea, stocarea şi balotarea paielor de care firma elveţiană are nevoie.

„În acest moment există 10 depozite de paie în zona Olteniei, unde se strâng paiele de care vom avea nevoie. Deja am recoltat 80.000 de tone de paie. În interiorul fabricii, vom avea un loc de stocare de circa 4.000 de tone de paie. Însă, această cantitate ajunge pentru patru zile de producţie. Fabrica va avea o zonă de depozitare a paielor, o secţie de măcinare a paielor, vase de hidroliză, vase de fermentare, o clădire cu prese de filtrare, o zonă de distilare şi o centrală de cogenerare. Fabrica va utiliza tehnologia sunliquid, patentată de Clariant, prin care paiele de cereale provenite de la fermierii locali sunt prelucrate în etanol celulozic, un biocombustibil avansat, sustenabil, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acesta poate fi utilizat în infrastructura rutieră actuală. Anual, vor fi procesate 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic“, au spus reprezentanţii Clariant.

Compania reface calea ferată până la gara Podari

Bioetanolul produs la Podari va fi transportat către clienţi cu trenul, dar şi cu camioane. Clariant va reface toată zona de calea ferată cuprinsă între zona fabricii şi Gara Podari. Lucrările sunt în plină desfăşurare şi aici. Investiția totală a elvețienilor este estimată la peste 100 de milioane de euro. Din suma toatală, 40 de milioane de euro sunt acordate de către Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS