6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIgiena orală. 9 sfaturi pentru îngrijirea corectă a dinților

Igiena orală. 9 sfaturi pentru îngrijirea corectă a dinților

Igiena orală joacă un rol important atât în menținerea unui zâmbet impecabil, cât și în sănătatea organismului nostru. Deși multe persoane consideră că spălatul pe dinți de două ori pe zi este suficient, o rutină corectă de îngrijire a danturii presupune mai mult decât atât. Iată câteva sfaturi pentru o igiena orală eficienta.

1. Nu vă culcaţi fără să vă spălaţi pe dinţi

Nu este un secret faptul că recomandarea generală a dentiștilor este de a peria dinții cel puțin de două ori pe zi. Totuși, mulți dintre noi continuă să neglijeze spălatul dinților noaptea. Dar periajul înainte de culcare este foarte important pentru a elimina bacteriile și placa care se acumulează pe tot parcursul zilei.

2. Periaţi dinţii corect

Modul în care vă spălați pe dinți este la fel de important, întrucât un periaj greșit nu va avea efectul dorit asupra danturii voastre. Acordați timp periajului, mutând periuța de dinți cu mișcări blânde, circulare, pentru a îndepărta placa. Placa neînlăturată se poate întări, ducând la acumularea de calcul și apariția gingivitei (boala timpurie a gingiilor).

3. Nu neglijaţi periajul limbii

Plăca bacteriană se poate acumula și pe limbă. Acest lucru nu numai că poate duce la un miros urât al gurii, dar poate duce la alte probleme de sănătate orală. Spală-ți ușor limba de fiecare dată când te speli pe dinți.

4. Folosiţi pasta de dinţi cu fluor

Când vine vorba de pasta de dinți, există elemente mai importante de căutat decât aromele și puterea de albire. Indiferent de versiunea pe care o alegeți, asigurați-vă că are fluor.

În timp ce fluorura a fost supusă controlului de către cei îngrijorați de impactul asupra altor domenii ale sănătății, această substanță rămâne un pilon în sănătatea bucală. Acest lucru se datorează faptului că fluorura este o apărare principală împotriva cariilor dentare. Funcționează prin combaterea bacteriilor care pot duce la carie, precum și prin asigurarea unei bariere de protecție pentru dinți.

5. Considetaţi aţa dentară la fel de importantă ca periajul

Mulți dintre cei care își periază dinții în mod regulat neglijează utilizarea aței dentare. Ața dentară nu folosește doar la îndepărtarea bucăților mici de alimente sau broccoli care ar putea rămâne blocate între dinți, ci și pentru a stimula gingiile, de a reduce placa și de a ajuta la scăderea inflamației din zonă. Folosirea aței dentare o dată pe zi este suficient.

6. Folosiţi apa de gură

Apa de gură este necesară pentru o sănătate bucală bună, dar mulți oameni le ignoră pentru că nu știu cum funcționează. Însă, un specialist explică faptul că aceasta ajută în trei moduri: reduce cantitatea de acid din gură, curăță zonele greu de periat și remineralizează dinții.

„Cred că la copii și la persoanele în vârstă, unde abilitatea de a peria și de a folosi ața dentară poate să nu fie extraordinară, o spălare cu apa de gură este deosebit de utilă.”, sfatuiste Dr. Schwartz.

Adresați-vă medicului dentist pentru recomandări specifice privind folosirea apei de gură. Anumite mărci sunt mai bune pentru copii și pentru cei cu dinți sensibili. De asemenea, este disponibilă și apa de gură pe bază de prescripție medicală.

7. Hidrataţi-vă

Apa continuă să fie cea mai bună băutură pentru sănătatea voastră generală – inclusiv pentru sănătatea bucală. Ca regulă generală, este recomandat să beți apă după fiecare masă. Acest lucru vă poate ajuta să eliminați unele dintre efectele negative ale alimentelor și băuturilor lipicioase și acide.

8. Limitaţi consumul de alimente zaharoase şi acide

Zaharul, odată consumat, se transformă în acid în gură, care poate eroda apoi smalțul dinților. Acești acizi sunt cei care duc la apariția cariilor. Fructele acide, ceaiurile și cafeaua pot, de asemenea, să uzeze smalțul dinților. Deși nu trebuie neapărat să evitați astfel de alimente cu totul, nu este o idee rea să fiți atenți.

9. Mergeți la dentist cel puțin de două ori pe an

Propriile obiceiuri de zi cu zi sunt cruciale pentru sănătatea bucală generală. Cu toate acestea, chiar și cele mai bune tehnici de periaj nu se compară cu vizitele regulate la dentist. Ar trebuie să efectuați vizite la dentist de cel puțin două ori pe an, pentru a identifica potențialele probleme dentare și a le rezolva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS