Adăpostul de protecție civilă dintr-un bloc din Craiova s-a transformat într-o adevărată piscină. De vină este sistemul de canalizare. Acesta este înfundat, apa refulează și de aici se infiltrează în subsolurile blocurilor.
Adăpostul de protecţie civilă din blocul M1 din cartierul craiovean Brazda lui Novac poate fi folosit de locatarii din zonă doar dacă au în dotare şi un costum de scafandru sau o barcă. Adăpostul cât şi întreg subsolul blocului este inundat din cauza canalizării. Apa se adună în subsolul blocului şi cuprinde atât adăpostul pentru protecţie civil cât şi subsolul tehnic. Blocul “plutește” pe apă fiindcă aceasta pătrunde aici prin pereţi şi din pământ, urcând la o înălţime de peste un metru şi jumătate. Prin urmare, atât adăpostul ALA, cât și subsolul tehnic sunt cuprinse de apă.
Adăposturile de protecţie civilă ar fi trebuit să reprezinte o zonă sigură, acolo unde oamenii să se refugieze într-o situaţie de criză. Numai că în cazul respectivului bloc, adăpostul amenajat în subsol s-a transformat într-o zonă de pericol.
Acesta spune că nu este o problemă minoră, trecătoare pentru că se întâmplă de ani buni. Compania de Apă Oltenia, operatorul de apă și canal trimite angajații și utilajele, degajează apa, dar în câteva zile aceasta revine în subsol.
Un adăpost, un focar de infecție
Locatarii la rândul lor se plâng de disconfort, miros și țânțari, mai ales în perioada caldă.
„Este un focar de infecție. Apa băltește cu săptămânile. Bine că nu este și cu dejecții că altfel ar duhni tot blocul. Aici în bloc mai este și un adăpost. Acesta nu mai poate fi folosit. Ce să faci să înoți în el? A venit primăria și ne-a obligat să scoatem tot de acolo. Acum nici nu se mai îngrijesc de el. S-a transformat în crescătorie de țânțari. La fel este inundat și beciul. Nici cu cizme nu intri acolo. Dacă se sparge o conductă, așa rămâne săptămâni întregi”, spune un locatar din blcoul M1 din cartierul Brazda lui Novac.
Se repară, spune CAO
“Vinovatul de serviciu”, în speță CAO recunoaște că problemele vin de la canalizarea din zonă. Aceasta este înfundată și le dă bătăi de cap de ani buni. Din această cauză, unele blocuri din cartier au subsolul inundat.
Categorii de adăposturi
Aceste adăposturi sunt împărțite de pompierii doljeni în patru categorii: adăposturi publice terminate (172, dintre care 168 în Craiova), adăposturi publice neterminate (32, toate în Craiova), adăposturi private terminate (69) și adăposturi private neterminate (49). Dacă adăposturile publice sunt amplasate, de regulă, la subsolul blocurilor de locuit, cele private se găsesc în incinta unor societăți comerciale sau întreprinderi.