2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin ce motiv a aterizat elicopterul Black Hawk în centrul Capitalei

Din ce motiv a aterizat elicopterul Black Hawk în centrul Capitalei

Elicopterul carea a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle a avut probleme la cutia de viteze şi se putea prăbuşi în câteva secunde. Ancheta a scos la iveală că, fără un echipaj foarte bine pregătit, astăzi am fi vorbit despre o catastrofă de proporţii, potrivit Adevarul.ro.

Aterizarea forţată în Piaţa Charles de Gaulle a elicopterului american Black Hawk a fost un gest extrem de urgent de realizat pentru că defecţiunea aparatului putea duce la prăbuşire în câteva secunde. Practic, echipajul a demonstrat capacitatea de a gestiona o situaţie critică ce s-ar fi putut transforma într-o tragedie.  

În timpul zborului, piloţii americani au fost avertizaţi de un senzor că există o problemă

Ancheta care se face în acest caz a stabilit că în timpul zborului, piloţii americani au fost avertizaţi de un senzor că există o problemă majoră la cutia de viteze a aparatului, care transmite puterea de la motoare la elicea portantă şi nu numai.

Concret, este vorba de nişte senzori magnetici care pot detecta bucăţi mici de metal în uleiul din cutia de viteze. Dacă senzorii semnalează acest lucru înseamnă că unele piese (rulmenţi sau angrenaje) s-au spart şi că transmisia se poate bloca oricând, ducând la prăbuşirea necontrolată a aparatului.   

Piloţii americani au procedat imediat la aterizarea forţată pentru că pericolul era iminent

După semnalizarea avariei, piloţii americani au procedat imediat, ca la carte, la aterizarea forţată pentru că pericolul era iminent, susţin surse militare. Au redus puterea, motiv pentru care şi aparatul a pierdut brusc din înălţime şi au căutat un loc pentru aterizarea forţată, manevră realizată cu succes. Au fost la numai câteva secunde de catastrofă.    20 de secunde între semnalarea defecţiunii şi prăbuşire.

O anchetă a Air Accidents Investigation Branch (AAIB), instituţia britanică care anchetează catastrofe aviatice, arată că o astfel de defecţiune se poate transforma în tragedie în câteva secunde. Un elicopter bimotor Eurocopter Super Puma, aparat oarecum similar cu Black Hawk, s-a prăbuşit, iar accidentul s-a soldat cu pierderea a şaisprezece vieţi.  

Armata americană a refuzat să facă speculaţii până la finalizarea anchetei

Armata americană nu a făcut, încă, publice motivele aterizării forţate şi au refuzat să facă speculaţii până la finalizarea anchetei ce vizează incidentul din centrul Bucureştiului.

„Aeronava va fi returnată Batalionului 3 din Regimentul 1 Aviaţie, ce are baza la Mihail Kogălniceanu. Suntem recunoscători pentru susţinerea pe care Guvernul României şi autorităţile locale au acordat-o pentru securizarea spaţiului unde a avut loc incidentul şi pentru recuperarea fără probleme a aeronavei. (…) Nu vom face speculaţii referitor la cauza (incidentului – n.r.) până la încheierea investigaţiei”, a afirmat maiorul Matthew St. Clair. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS