Liderul unei grupări de traficanți de țigări din Arad, Cosmin Mladin, a fost ridicat de poliție din centrul Capitalei, la scurt timp după ce s-a judecat la tribunal arestarea preventivă, formulată inițial în lipsă. Acesta și adjunctul său au apărut însă în sala de judecată, la mai bine de o săptămână după ce procurorii nu i-au găsit la cele 150 de percheziții făcute în acest caz, scrie Digi24.
Cei doi au fost ridicați în imediata apropiere a tribunalului, la scurt timp după ce au participat la ședința de judecată fixată pentru astăzi de magistrați pentru a judeca solicitarea formulată săptămâna trecută de procurorii DIICOT, de emitere a unor mandate de arestare pentru 30 de zile.
Reţinuţi după ce au plecat de la tribunal
Măsura procurorilor antimafia vine după ce, săptămâna trecută, au fost puse în aplicare 157 de mandate de percheziții în dosarul în care cei doi sunt acuzați că ar fi coordonat o rețea uriașă de contrabandă cu țigări, atât în România, cât și în mai multe state din vestul Europei.
Cei doi presupuși lideri ai grupării nu au fost găsiți nici la adresa la care locuiau și nici la alte adrese la care au fost făcute percheziții.
Procurorii bănuiau că cei doi au fost anunțați de aceste percheziții, de aceea au făcut solicitarea de arestare preventivă în lipsă.
Ei s-au prezentat însă în sala de judecată, au asistat la ședință, apoi au plecat de la tribunal. Au fost opriți însă după câteva sute de metri.
Gruparea trimitea ţigări în Marea Britanie, Germania, Franța şi Italia
Peste 620 de mașini, camioane și tractoare au fost găsite și puse sub sechestru de DIICOT în urma perchezițiilor. Printre acestea se numără și o mașină de lux Ferrari, găsită la unul dintre lideri. 23 de persoane au fost reținute în acest caz.
Potrivit DIICOT, rețeaua de traficanți cu peste 100 de persoane a fost creată în 2017, în Arad.
Țigările cumpărate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind ascunse în alte categorii de mărfuri, ca panouri de lemn sau paste făinoase, sau în camioane declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de membrii grupării.
O parte din marfă se vindea în România, iar o altă parte era ascunsă printe piese auto și dusă în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia. Până acum, poliția britanică a capturat țigări pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.