Molozul şi gunoaiele încă sunt în floare în unele zone de la periferia Craiovei, mai ales în apropiere de Podul Jiului. Oamenii încă nu au învăţat că oraşul va fi curat doar dacă se renunţă la meteahna de a arunca deşeuri, pe ascuns, pe spaţiul public. E suficient să ajungi în anumie locuri mai ferite ca să vezi cât de departe poate merge lipsa de bun simţ.
Gazeta de Sud a mers ieri la periferia din zona de Vest a Craiovei, iar unele locuri de aici încă sunt ticsite de gunaoie, în special rămăşiţe din construcţii. Un drum ce pleacă din Rovine II şi ajunge în Calea Brezei este plin de gunoaie. De-o parte şi de alta a drumului, care traversează o zonă de câmp, sunt aruncate sticle, moloz, plastice. Şi în canalul de lângă acest drum, care este secat, sunt aruncate gunoaie.
Mormane de moloz la Podul Jiului
O situaţie îngrijorătoare se găseşte în apropiere de Podul Jiului, exact pe malul râului. Pe direcţia dinspre Strada Brestei spre Podul Jiului, undeva pe partea stângă, se poate intra cu maşina pe malul râului. În aceas zonă s-a format un adevărat depozit de moloz. Zeci de tone de resturi din construcţii au fost aduse ilegal aici şi nimeni nu le-a ridicat până acum.
Şi pe Drumul Industriilor există o zonă în care a fost depozitată o grămadă imensă de moloz, saci de rafie plini şi cartoane. Chiar dacă aceste resturi sunt puse pe spaţiul public, se pare că cel care le-a depozitat acolo nu a luat în calcul acest lucru.
Amenzi de 455.000 de lei, de la începutul anului
Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu a intervenit în mai multe situaţii privind depozitarea ilegală a deşeurilor, însă acţiunile comisarilor nu pot acoperi lipsa de bun simţ de care dau dovadă unii craioveni. „De la începutul anului şi până la data întocmirii prezenţei, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat un număr de 37 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 455 de mii de lei, pentru nerespecta rea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor. De asemenea, au fost date pentru contravenţii care au vizat depozitări necorespunzătoare deşeuri, neluarea măsurilor de salubrizare, în general operaţiuni neconforme cu deşeuri. Nouă dintre aceste sancţiuni, în cuantum de 67 de mii de lei, au fost aplicate unităţilor administrativ-teritoriale“, au declarat reprezentanţii Comisariatului.
Sancţiuni şi pentru transport ilegal de deşeuri, dar şi pentru arderea lor
Garda de Mediu Dolj a dat mai multe sancţiuni şi celor care au transportat ilegal deşeuri. De asemenea, au fost amendaţi şi cei care au ars ilegal gunoaie. „Legat de transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, tot printr-o acţiune de eliminare deşeuri în spaţii neautorizate, au fost aplicate 15 amenzi în cuantum de 225.000 de lei unor persoane fizice şi juridice. De asemenea, au fost date 15 sancţiuni complementare de confiscare a mijlocului de transport. În ceea ce priveşte activitatea comisariatului privind sancţionarea faptelor de eliminare a deşeurilor prin incinerare, precum şi de obţinere a materialelor în vederea valorificării pecuniare tot în acest mod, au fost efectuate 30 de controale. În urma acestora, au fost aplicate 15 sanctiuni în cuantum de 117.000 de lei“, au mai precizat reprezentanţii Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu.