3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGheața din Groenlanda se topește masiv din cauza unui val de căldură

Gheața din Groenlanda se topește masiv din cauza unui val de căldură

Un val de căldură în Groenlanda, cu temperaturi cu peste zece grade peste normele sezoniere, a provocat săptămâna aceasta un episod de topire „masivă” a stratului de gheață groenlandez, au avertizat specialiștii, potrivit AFP.

De miercuri, calota de gheață care acoperă vastul teren arctic s-a topit în fiecare zi cu aproximativ 8 miliarde de tone, dublând rata medie în perioada de vară, potrivit datelor de la Polar Portal, un instrument de modelare gestionat de institutele de cercetare daneze.

Temperaturile neobișnuite de peste 20 de grade au fost înregistrate în nordul Groenlandei în ultimele zile, potrivit institutului meteorologic danez DMI.

Pe aeroportul Nerlerit Inaat din nord-estul Groenlandei mercurul a atins joi 23,4 grade, cel mai înalt nivel măsurat de când stația meteo a început să citească și mai cald decât temperatura maximă înregistrată în Danemarca în acea zi.

Acest val de căldură, care a afectat, de asemenea, o mare parte din vastul teritoriu arctic, a dus la o rată accelerată de topire a stratului de gheață.

Spre comparație, volumul imens de apă topită eliberat zilnic în ultimele zile – 8.000 miliarde de litri de apă proaspătă – „ar fi suficient pentru a acoperi întreaga suprafață a Floridei cu cinci centimetri de apă”, subliniază Polar Portal.

Recordul zilnic de topire al Groenlandei, care datează din vara anului 2019, nu a fost doborât, dar partea teritoriului groenlandez în care s-a topit gheața este mai mare decât în ​​urmă cu doi ani, a spus site-ul.

Topirea gheții din Groenlanda va contribui la creșterea generală a nivelului oceanelor

A doua calotă de gheață după Antarctica, cu o suprafață de aproape 1,8 milioane de kilometri pătrați, stratul de gheață care acoperă Groenlanda este îngrijorător pentru oamenii de știință, întrucât încălzirea arctică este de trei ori mai rapidă decât în ​​altă parte a lumii.

Declinul său, care a început cu câteva decenii în urmă, s-a accelerat din 1990 și continuă pe o pantă ascendentă.

Potrivit unui studiu european publicat în ianuarie, topirea gheții din Groenlanda ar trebui să contribuie la creșterea generală a nivelului oceanelor la înălțimea de 10 până la 18 centimetri până în 2100, cu 60% mai rapid decât estimarea anterioară.

Stratul de gheață groenlandez conține în total suficientă apă pentru a ridica oceanele cu 6 până la 7 metri.

Din cauza unui început relativ răcoros de vară cu zăpadă și ploaie, declinul calotei de gheață în 2021 se află încă în media istorică pentru moment, potrivit Polar Portal. Perioada de topire se extinde din iunie până la începutul lunii septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS