2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBăile termale, beneficii pentru sănătate

Băile termale, beneficii pentru sănătate

Efectele benefice ale tratamentelor cu ape termale sunt cunoscute încă de când oamenii au descoperit importanța apei ca element esențial pentru viața umană și au construit primele civilizații în apropiere de mări și râuri.

Nu a trecut mult timp până când oamenii au descoperit proprietățile benefice ale apei, cum ar fi efectele sale de ameliorare și prevenire a diferitelor boli. Datorită importanței sale, apa a fost văzută ca magie și considerată un dar al divinității. Astfel, egiptenii și israeliții obișnuiau să se arunce în apa considerată sacră a Nilului și Iordanului, iar hindușii în râul Gange pentru a-și vindeca atât sufletul, cât și trupul.

Romanii, cunoscuţi pentru „thermae publicae”

După ce au moștenit abordarea sănătății și bunăstării din cultura greacă, romanii au exploatat această oportunitate de îngrijire și întreținere personală și au profitat inclusiv de caracterul social al întâlnirilor din cadrul monumentalelor “thermae publicae”. Aceste băi publice termale erau clădiri somptuoase care includeau zone pentru băi, grădini, stadioane, săli de sport, toalete și spații pentru masaje sau activități legate de sănătate .

Care este principiul băilor termale?

Ramura medicinii care studiază utilizarea apei de izvor fierbinte pentru sănătate și vindecare este cunoscută sub numele de balneologie. O baie termală sau izvorul fierbinte apar atunci când apa se scurge adânc în sol, iar în momentul în care se ridică iarăși înspre suprafață aduce cu sine o multitudine de minerale. Se spune că aceste minerale au o putere mare de vindecare, iar proprietățile acestor ape variază în funcție de mineralele din solul din jur. Astfel de minerale includ: fier, fluor, cupru, zinc, sodiu, sulfați, calciu și magneziu.

Beneficii pentru sănătate

Apele termale din piscine și bazine reprezintă o premisă promițătoare pentru prevenţie şi reabilitarea stării de sănătate, oferind posibile beneficii fizice, mentale sau sociale pacienților și grupurilor de oameni dornici de relaxare. Bazinele cu ape termale sunt utilizate în scopuri recreative sau în aplicații de wellness, cele mai cunoscute fiind cele din bazinul mediteranean.

Chiar dacă sunt necesare date suplimentare. mai multe studii au arătat rolul terapeutic al elementelor minerale și al altor compuși chimici prezenți în apele termale.

Tratamentele cu apă minerală termală sau nămol s-au dovedit eficiente în ameliorarea durerii și refacerea funcției organelor în cazul bolilor reumatologice, cum este cazul osteoartritei de la nivelul genunchiului și mâinii, durerii lombare cronice, poliartritei reumatoide și osteoporozei, comparativ cu tratamentele inițiale și non-minerale asemănătoare.

Ce tratează băile termale?

Pe lângă relaxarea mușchilor, facilitând astfel vindecarea ligamentelor și ameliorarea leziunilor – băile termale emană un aer cald, despre care se presupune că întărește sistemul respirator.
Apele termale îmbunătățesc circulația periferică, conținând mai mult de 250 de părți pe milion (ppm) de gaz carbon liber care activează sângele.

Afecțiunile dermatologice sunt ameliorate de sulful din băile termale, având beneficii într-o gamă largă probleme, de la acnee, la erupții cutanate, eczeme și psoriazis.
Băile termale s-au dovedit utile și în cazul persoanelor care au dorit să-și îmbunătățească imunitatea și pentru ameliorarea stărilor de anxietate sau tratarea problemelor digestive.

Calitatea microbiologică a apelor

Apele termale și spa-urile au rădăcini străvechi în istorie și reprezintă și astăzi o oportunitate promițătoare pentru bunăstarea fizică și socială, dar necesită supraveghere pentru a asigura standarde de igienă adecvate în scopul final de a reduce pericolele și de a maximiza beneficiile.

Apa spa-urilor naturale trebuie să aibă o calitate microbiologică satisfăcătoare și trebuie gestionată în mod adecvat pentru a controla expunerea la agenți infecțioși a persoanelor care o folosesc.
Există în literatura de specialitate descrise cazuri individuale sau chiar focare asociate cu utilizarea piscinelor de înot, căzilor cu hidromasaj, băilor cu hidromasaj, umplute cu ape de la izvoare termale.

Igienizarea băilor termale, problematică

Igienizarea băilor termale este dificilă din mai multe puncte de vedere, in principal pentru că se consideră că apa trebuie lăsată netratată pentru asigurarea compoziției specifice, menținerea proprietăților originale și a beneficiilor potențiale pentru sănătate.

Această problemă a condus la o dilemă între a alege tratarea sau netratarea apelor naturale și îi determină pe mai mulți administratori de piscine să adauge dezinfectanți în soluțiile naturale foarte bogate în săruri, distrugând practic proprietățile originale ale apei în favoarea siguranței, chiar dacă există o lipsă de cunoștințe în riscuri chimice legate de utilizarea dezinfectanților în aceste ape. Pe baza compoziției lor geologice, apele naturale pot fi îmbogățite cu mai multe săruri și ioni, cum ar fi sulf, halogeni din grupa 17 din tabelul periodic, de exemplu, clor (Cl), brom (Br), iod (I) sau metale cuprinzând grupa 2 din tabelul periodic, de exemplu, magneziu (Mg) sau calciu (Ca).

Au fost propuse mai multe strategii alternative, iar progresele recente în domeniul nanotehnologiilor contribuie la acest domeniu, ducând la introducerea unor strategii inovatoare de tratare a apei pentru apele termale și contextele balneare.
Băile termale reprezintă o opțiune excelentă de petrecere a timpului liber ce poate aduce beneficii sănătății pe termen scurt și lung.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist Specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS