6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum combatem deshidratarea

Cum combatem deshidratarea

Deshidratarea apare atunci când cantitatea de apă pe care o pierdem este mai mare decât cea care pe care o bem şi poate avea efecte negative asupra organismului nostru. Când suntem deshidrataţi, unele funcţii, precum reglarea temperaturii sau eliminarea toxinelor sunt îngreunate. Apa se pierde prin transpirație, lacrimi și de fiecare dată când mergeți la toaletă. Chiar și respiratul consumă apă, spun specialiștii, relatează Şcoala Pacienţilor.

Cum vă afectează lipsa de apă?

Mai mult de jumătate din greutatea corpului vine din apă. O deshidratare ușoară vă poate face să vă simțiți obosit, vă poate da dureri de cap și vă poate afecta concentrarea și dispoziția. Iar când faceți exerciții fizice la sală, transpirația scade cantitatea de sânge folosită de inimă.

Este setea primul semn de deshidratare?
Da, dar nu trebuie să intrați în panică. Până când apare senzația de sete, deja sunteți puțin deshidratați. Atâta timp cât sunteți atent și îi dați organismului apă când cere, nu este nicio problemă. La vârstnici, întârzierea cu care beți apă poate fi puțin mai mare. Deci ar fi bine să vă faceți un obicei din băutul apei.

Cine este predispus la deshidratare?

Puteți pierde până la 3,7 litri de apă dacă aveți diaree sau vărsături. Bebelușii și copiii sunt mult mai predispuși la deshidratare decât adulții, deoarece sunt mai mici. Vârstnicii trebuie să fie atenți, prentru că simțul setei amorțește pe măsură ce îmbătrânesc. Bolile renale și alte afecțiuni pot ”seca” organismul. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să bea mai multe lichide decât de obicei.

Simptomele deshiratării

În cazul bebeluşilor şi al copiilor mici, părinţii trebuie să fie atenţi la anumite semne, precum limba uscată, absența lacrimilor când plâng, gura uscată și lipicioasă, ochii și obrajii ”trași”. În plus, s-ar putea să respire rapid și să aibă un puls rapid sau slab.

Dacă sunteţi adolescenţi sau adulţi, s-ar putea să resimțiți setea, iar gura să fie uscată și lipicioasă. Nu veți merge la toaletă foarte des- mai puțin de 4 ori pe zi. Iar atunci când mergeți, s-ar putea să eliminați foarte puțină urină, care poate avea culoare mai închisă și miros puternic. Alte manifestări pot fi amețeala sau chiar leșinul. Pe măsură ce starea se înrăutățește, setea se amplifică. Respirația și ritmul cardiac se intensifică, veți resimți o stare ca de febră, dar și confuzie și iritabilitate.

Când deshidratarea este ușoară sau moderată, puteți că o combateți cu suficientă apă. Dar dacă a intervenit diareea sau voma, probabil va trebui să apelați la soluții pentru rehidratarea orală, iar acest lucru se întâmplă mai ales în cazul copiilor.

Electroliții

Aceștia sunt sărurile de bază, precum potasiul, sodiul și calciul. Însă au multe de spus în tot ce se întâmplă în organism, de la funcționarea celulelor nervoase la sănătatea oaselor. Nivelul electroliților este foarte strâns legat de cantitatea de apă din organism. Deci, dacă ați pierdut multe lichide, veți resimți o sete mai puternică și veți urina mai puțin pe măsură ce organismul încearcă să refacă echilibrul electriliților.

Când este nevoie de doctor?

Când aveți semne de deshidratare severă trebuie să sunați medicul imediat. La copii poate avea efecte rapide, de aceea este bine să nu amânați vizita la medic. Semnele deshidratării severe includ: diaree pentru mai mult de 24 de ore, amețeală, confuzie sau chiar stare de leșin, eliminarea imediată a tuturor lichidelor, lipsa de energie, respirație rapidă și ritm cardiac accelerat sau scaun închis la culoare sau cu sânge.

Când apar semnele deshidratării severe, nu vă puteți trata singuri, va trebui să mergeți la spital. Ideea, însă, este aceeași: medicii vor încerca să introducă lichide în corp și să refacă echilibrul organismului. Tratamentul va fi intravenos, deoarece astfel apa și sărurile pătrund în organism mai repede decât băute.

Cum vă mențineți hidrataţi?

Dacă nu vă aduceți aminte să beți suficientă apă, căutați modalități de a include băutul apei în rutina zilnică: puneți o sticlă de apă în geantă, asociați băutul apei cu mesele și cu gustările dintre mese sau puneți-vă reminder pe telefon să beți un pahar de apă la fiecare oră. Iar dacă vă este foame, beți apă: uneori, organismul confundă setea cu foamea.

Pentru că atunci când ești deshidratat scade nivelul sodiului și al potasiului din organism, minerale de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa, este indicat consumul de iaurt sau brânză de vaci, care sunt bogate în cele două minerale și te pot ajuta în lupta cu deshidratarea.

Şi resursele de potasiu scad, aşa că o modalitate bună prin care să-ți iei dozele necesare de minerale și să te rehidratezi este să consumi banane. Deși nu par, sunt fructe care conțin multă apă și se transformă astfel într-un remediu natural pentru deshidratare.

Fructele și legumele pe bază de apă ajută şi ele. În această categorie intră pepenele roșu, căpșunele, castraveții, roșiile, citricele, strugurii, varza și ardeii.

Un remediu bun pentru deshidratare este şi laptele bătut combinat cu ghimbir. Tot ce trebuie să faci este să adaugi într-un pahar cu lapte bătut o jumătate de linguriță de ghimbir uscat și să bei compoziția de 2 sau 3 ori pe zi. Amestecul minune va restabili echilibrul lichidelor din organism și va întări sistemul imunitar și digestiv.

Consumul de lichide nu se referă doar la apă. Şi supele și ciorbele sunt indicate pentru a asigura aportul necesar de fluide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS