Primăria Craiova pregăteşte „revoluţia“ în materie de locuri de joacă. Municipalitatea vrea să încheie un acord cadru pe patru ani pentru achiziţia mai multor echipamente destinate locurilor de joacă, la pachet cu montajul.
Licitaţia a fost postată, luni, în sistemul electronic de achiziţii publice, iar ofertele sunt aşteptate până la data de 20 septembrie. Intenţia primăriei este de a înlocui echipamentele de joacă vechi, deteriorate cu „echipamente corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi calitativ, dar şi completarea locurilor de joacă cu echipamente noi, în zonele unde acestea sunt insuficiente“.
„Prin obiectivul «Achiziţie cu montaj echipamente locuri de joacă – acord cadru» se urmărește o creștere a nivelului de educație și socializare, dar și a stării de sănătate a tuturor tinerilor, prin practicarea exercițiilor fizice și a sportului în aer liber; revigorarea activităților sportive; dezvoltarea activităților sportive în corelaţie cu programele de dezvoltare urbană; creșterea participării tineretului în spațiul urban la activităţi sportive și de agrement“, după cum se precizează în anunţul de participare.
Valoarea acordului: între 9 milioane de euro şi 18 milioane de euro
În baza acordului cadru pe patru ani vor fi încheiate, apoi, mai multe contracte subsecvente privind achiziţia cu montaj a echipamentelor pentru locurile de joacă. În caietul de sarcini întocmit de municipalitate sunt prevăzute cantităţile minime şi maxime estimate a fi achiziţionate pe durata acordului cadru, precum şi pentru fiecare contract subsecvent în parte. Valoarea estimată a acestui acord este imensă: între 9 milioane de euro (minimum) şi 18 milioane de euro (maximum).
Mai exact, primăria va fi dispusă să plătească pentru noile echipamente de joacă între 44.993.627,13 lei şi 82.303.848,20 lei (fără TVA). Va alege oferta cu cel mai bun raport calitate – preţ, unde preţul va reprezenta 90% din criteriul de selecţie. Pentru restul de 10% va conta perioada de garanţie extinsă. Aceasta poate fi de minimum şase luni şi de maximum 24 de luni, peste perioada de doi ani solicitată de primărie prin caietul de sarcini, indiferent de echipament. Potrivit caietului de sarcini, furnizorul va trebui să livreze echipamentul cerut de primărie fără nicio zgârietură şi să-l monteze în termen de 60 de zile de la primirea comenzii.
Primăria s-a mai „fript“ odată cu locurile de joacă
La prima tentativă de încheiere a unui astfel de acord cadru pentru locurile de joacă, Primăria Craiova s-a „fript“. S-a întâmplat în perioada 2014-2015, în primul mandat de primar al Olguţei Vasilescu. În acea perioadă, 20 de locuri de joacă din municipiu au fost echipate cu mobilier specific de către un SRL, King Industrial Enterprises. Furnizarea şi montarea echipamentelor destinate locurilor de joacă a costat la acel moment circa 8,2 milioane de euro. Până la sfârşitul anului 2014, primăria cumpărase deja echipamente de 3 milioane de euro.
Contractul cu furnizorul a fost însă întrerupt brusc, iar între cele două părţi a izbucnit un adevărat război judiciar. O comisie din cadrul primăriei a verificat echipamentele instalate la locaţiile din Valea Roşie, Lăpuş, Parcul Puşkin şi Esplanada Craioviţa Nouă şi a constatat o serie de neconformităţi, raporat la caietul de sarcini. Concret, materialul din care erau realizate echipamentele (polietilenă de înaltă densitate) avea o grosime de doar 3-4 milimetri, faţă de 19 mm cât ceruse primăria, iar aparatele pentru fitness nu erau din inox, ci din tablă roluită.
Municipalitatea a dat în judecată firma King Industrial şi a cerut înapoi toţi banii plătiţi până la acea dată, plus daune morale de un milion de lei. Procesul s-a încheiat după mai bine de patru ani.
Ia banii de unde nu-s!
În 2019, Curtea de Apel Timişoara a dat dreptate Primăriei Craiova şi a decis ca firma să plătească despăgubiri în valoare de 13.866.328 lei. Cum King Industrial nu s-a conformat, primăria a apelat la un executor.
Banii par însă greu de recuperat, având în vedere situaţia firmei. În 2020, King Industrial Enterprises SRL figura cu datorii de 15 milioane de lei.
Ce vrea primăria de la viitorul furnizor al echipamentelor pentru locurile de joacă
În caietul de sarcini întocmit de municipalitate pentru achiziţia cu montaj a echipamentelor destinate locurilor de joacă din Craiova apare o lungă listă de echipamente. Primăria vrea să cumpere peste 150 de ansambluri de joacă de diferite dimensiuni, cu tobogane, turnuri acoperite, labirinturi, tunele, elemente de căţărare. Ansamblurile cerute sunt şi în funcţie de vârste, iar unele pot fi utilizate şi de copiii cu dizabilităţi.
Pe lângă acestea, pe listă se mai află zeci de structuri de căţărare, balansoare, leagăne, tobogane, carusele şi scaune leagăn. Plus peste 40 de căsuţe de diferite dimensiuni, băncuţe şi măsuţe cu scaune. Ba chiar şi 13 panouri muzicale, 10 table magnetice şi nouă table de scris. Toate acestea fac parte din cantitatea maximă ce poate face obiectul acordului cadru.
Tot prin intermediul acestui contract, primăria vrea să amenajeze şi maxim 30 de terenuri de sport multifuncţionale, cu porţi pentru fotbal şi handbal şi coşuri de baschet. În caietul de sarcini sunt trecute şi caracteristicile tehnice ale echipamentelor de joacă. Ele trebuie să fie din oţel carbon, cu trei tipuri de protecţie de suprafaţă, respectiv pre-galvanizat+acoperire cu pudră, galvanizat la cald+acoperire cu pudră şi galvanizat la cald, şi din oţel inoxidabil.
Primăria mai vrea şi un gazon sintetic
Lista cu cerinţele tehnice este însă lungă, fiind trecută fiecare componentă care face parte din locul de joacă: pilonii, fundaţiile, suporţii, elementele din lemn, garniturile de asamblare, barele, plasele şi frânghiile, lanţurile, şuruburile etc. Primăria mai vrea şi un gazon sintetic cu iarbă sablată destinată pentru terenurile de fotbal, dar care poate fi utilizat şi pentru tenis sau alte sporturi. Toate echipamentele ar veni în completarea celor actuale, dar s-ar putea amenaja şi noi locuri de joacă.
Recent, Gazeta de Sud a prezentat situaţia mai multor locuri de joacă din Craiova, complet degradate şi neîngrijite. Au fost date ca exemplu locurile de joacă din cartierul Craioviţa Nouă, aproape de Grădiniţa Floare Albastră, de pe strada Milcov din cartierul Rovine (în spatele blocului A56) sau de pe strada Nufărului.