Judeţul Dolj se află în topul celor mai poluate regiuni din România, depăşind Capitala în ceea ce priveşte calitatea scăzută a aerului. Conform unei analize care a luat în calcul datele unor staţii independente de monitorizare a aerului, Doljul se află pe locul al patrulea în clasamentul celor mai poluate zone la nivel naţional.
Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt cele mai poluate judeţe din România, în timp ce Harghita şi Galaţi se pot lăuda cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară, conform unui studiu Airly.
Analiza arată că nivelul cel mai ridicat de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia şi cu condiţiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii.
De altfel, Gazeta de Sud a abordat în mod repetat subiectul poluării, iarna trecută existând mai multe perioade în care particulele periculoase au depăşit cu mult nivelul maxim admis în Craiova.
De la începutul anului 2021, Craiova are un sistem extins de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, datorită implicării unor cetăţeni care au achiziţionat din fonduri proprii astfel de echipamente, dar şi a unor organizaţii care au contribuit la extinderea acestui sistem cu senzori Airly sau URADmonitor.
Cu toate acestea, nu există încă o formulă concretă de colaborare între societatea civilă şi autorităţile competente în domeniul protecţiei mediului, precum Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, sau autorităţile locale. Primăria Municipiului Craiova a organizat o întâlnire pe această temă ca urmare a presiunii publice, însă rezultatele acesteia nu sunt clare.
În raportul Airly sunt analizate nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, transmite Agerpres.
Capitala și mai multe judeţe, în special Dolj şi Iaşi, au avut o creştere semnificativă a poluării atmosferice, măsurată cu ajutorul senzorilor Airly. În urma analizei, poate fi demonstrat faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a staţiilor de monitorizare, conform sursei citate.
Doljul este mai poluat decât Bucureştiul
Pentru a crea o hartă a celor mai poluate judeţe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.
Astfel, top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România include: Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi municipiul Bucureşti.
În acelaşi timp, judeţele cu cea mai bună calitate a aerului sunt: Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare.
Potrivit sursei citate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. „Mai mult, aceasta este schimbabilă şi se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice şi de emisiile vehiculelor”, notează organismul mondial.
Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani şi România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt: industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.