5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNou incendiu pe insula Evia

Nou incendiu pe insula Evia

Guvernul elen a trimis luni elicoptere și pompieri pe Evia, a doua cea mai mare insulă din țară, iar garda de coastă a pregătit vase în caz că va fi necesară o evacuare pe mare din cauza unui incendiu agravat de vântul puternic, transmite Associated Press.

Incendiul de luni a izbucnit în sudul Eviei, fiind trimiși 64 de pompieri cu 26 de vehicule, 9 elicoptere și un avion care să arunce apă din aer. După mai multe ore de intervenție, incendiul pare sub control.

Garda de coastă a anunțat că are la dispoziție o barcă de slavare, o navă privată și două feriboturi în caz că va fi nevoie să se recurgă la evacuări pe mare.

De asemenea, 300 de pompieri, inclusiv întăriri trimise din România, acționează încă la locul unui incendiu major care a izbucnit lunea trecută în apropierea satului Vilia de la nord-vest de Atena, adus sub control vineri, potrivit Associated Press.

Temându-se de vântul puternic ce a bătut în weekend, sute de pompieri și voluntari, ajutați de elicoptere și avioane speciale o acționat sâmbătă și duminică în zona arsă, stingând focarele apărute.

Cauzele incendiilor din Grecia nu au fost oficial stabilite, dar peste 12 persoane au fost arestate, inclusiv un băiat de 14 ani, pentru suspiciunea că ar fi pus focul intenționat.

Pompierii români au ajutat la controlarea focarelor din Attica

Potrivit DSU, pe parcursul zilei de duminică, pompierii militari români au fost împărțiți în trei echipe, care au acționat în zone diferite. Locurile vizate, se aflau în zonă muntoasă, care a solicitat la maxim tehnica de intervenție, cu rute greu accesibile.

Autospecialele pentru stingerea incendiilor de pădure și-au dovedit utilitatea, ajungând în apropierea zonelor afectate, unde pompierii români și eleni au intervenit pentru localizarea și lichidarea focarelor ascunse, rămase în urma incendiilor devastatoare, transmite Departamentul pentru Situații de Urgență

De asemenea, de un sprijin real s-a dovedit a fi drona pompierilor militari români, care a survolat zona și a dat posibilitatea identificării exacte a locurilor vulnerabile. Misiunile colegilor noștri s-au încheiat noaptea, târziu, când aceștia au revenit la bază, spune DSU

Luni, în urma ultimelor informații transmise de către ofițerul de legătură elen, în zona Attica incendiul nu se mai manifestă cu flacără deschisă. Astfel, misiunile alocate modulului român pentru ziua în curs sunt în principal de supraveghere, monitorizare și lichidarea eventualelor focare izolate.

La solicitarea ofițerului de legătură elen, forțele și mijloacele române vor fi dislocate în două zone distincte, respectiv zona Kryftes și zona Vilia.

Opt autospeciale de stingere, trei cisterne, un camion de intervenție cu rezervă de apă, un UTV, cinci autospeciale de primă intervenție și comandă, un container multirisc și o echipă pentru monitorizare aeriană (dronă), vor fi prezente în cele două zone, pe parcursul acestei zile.
De asemenea, în zona Vilia va fi prezent și asistentul medical din cadrul modulului, totalizând 61 de pompieri militari, cu 18 mijloace de intervenție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS