O asociere de firme din Germania va finaliza lucrările la stația de epurare de la Târgu Jiu. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în urmă cu mai mulți ani.
Acest lucru nu a fost posibil din cauza constructorului. Cu toate acestea, este vorba de o finanțare cu fonduri europene. Aparegio Gorj a reușit să obțină o derogare pentru a finaliza proiectul, în ciuda faptului că acesta ar fi trebuit să fie finalizat. Astfel, în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată, după parcurgerea procedurii de achiziție – licitație deschisă, a fost semnat primul contract de lucrări “CL 26 – Proiectare și execuție lucrări la SEAU Târgu Jiu”.
Contractul de lucrări cuprinde proiectare si execuție lucrări la Stația de Epurare Ape Uzate Târgu Jiu:
- conducta de evacuare apă epurată,
- unitate de preluare nămoluri vidanjabile,
- uscare nămoluri,
- instalații de dezodorizare aer poluat.
„Aceste lucrări sunt complementare celor realizate sau care sunt în curs de finalizare prin programul POS Mediu și fazat în programul POIM 2014-2020. Contractul a fost semnat cu Asocierea Ludwig Pfeiffer SRL (líder asociere) – Ludwig Pfeiffer Hoch – und Tiegbau GmbH & Co KG din Germania, potrivit Aparegio Gorj. Contractul are o durata de 30 luni, din care 8 luni pentru proiectare și 22 luni pentru execuție. Valoarea contra tului este de 28.736.937,18 lei (exclusiv TVA) si este asigurată prin următoarea schemă de cofinanțare:
- 6% din costurile eligibile sunt suportate de către SC APAREGIO GORJ SA,
- 94% este asigurat din bugetele locale ale unităților teritorial-administrative beneficiare (2%), Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (85%) și bugetul de stat (13%)Aparegio Gorj.
Un milion de euro în dispecerate locale de apă
Un milion de euro vor costa dispeceratele locale de apă care vor funcționa în cadrul Sistemului integrat de management Târgu Jiu, dn cadrul Aparegio Gorj. Compania de apă așteaptă până pe 12 octombrie oferte de la firmele specializate în instalarea și punerea în funcțiune unor astfel de echipamente privind controlul centralizat al sistemelor de alimentare cu apă și tratare a apelor uzate. Bugetul pentru proiectare și execuție este de peste un milion de euro, respectiv peste 5,4 milioane de lei.
Proiectare și execuție sistem SCADA și Sistem Integrat de Management Târgu Jiu cuprinde proiectarea, ingineria, achiziţia, execuţia (implicit testarea şi punerea în funcţiune) a noului sistem SCADA-DTR aparţinând Aparegio Gorj.
Proiectul presupune și integrarea în SCADA-DTR a celor 10 Dispecerate Locale de apă și apă uzată ce urmează a fi dezvoltate în aglomerările urbane din arieratul companiei.
Dispeceratele locale
În conformitate cu strategia Aparegio, se doresc a fi implementate un număr de 10 Dispecerate Locale de Apă uzată după cum urmează:
- Dispecerat Local de Apă uzată Motru – DLAu Motru va fi implementat în cadrul SEAU Motru (stație existentă ce urmează a fi reabilitata).
- Dispecerat Local de Apă uzată Bumbești Jiu – DLAu Bumbești Jiu va fi implementat în cadrul Stației de Pompare Iezureni (existentă).
- Dispecerat Local de Apă uzată Tg-Jiu – DLAu Tg-Jiu este de fapt actualul Dispecerat Regional (implementat pe POS1), dispecerat care va servi ca și hub de date pentru noul sistem SCADA-DTR Tg-Jiu.
- Dispecerat Local de Apă uzată Țicleni – DLAu Țicleni va fi implementat în cadrul SEAU Țicleni (existentă).
- Dispecerat Local de Apă uzată Tg. Cărbunești – DLAu Tg. Cărbunești va fi implementat în cadrul SEAU Tg. Cărbunești (existentă).
- Dispecerat Local de Apă uzată Novaci – DLAu Novaci va fi implementat în cadrul SEAU Novaci (existentă) care se va reabilita complet.
- Dispecerat Local de Apă uzată Peștișani – DLAu Peștișani va fi implementat în cadrul noii Stații de Epurare apă uzată Peștișani.
- Dispecerat Local de Apă uzată Tismana – DLAu Tismana va fi implementat în cadrul noii Stații de Epurare apă uzată Tismana.
- Dispecerat Local de Apă uzată Turceni – DLAu Turceni va fi implementat în cadrul noii Stații de Epurare apă uzată Turceni,
- Dispecerat Local de Apa uzată Rovinari – DLAu Rovinari va fi implementat în cadrul noii Stații de Tratare apă potabilă Rovinari (STAP Rovinari). Durata contractului va fi de 36 luni (1080 zile) de la data emiterii ordinelor de începere a lucrărilor, astfel: 10 luni proiectare (300 zile) + 26 luni (780 zile) execuție.