4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Cristi Zdrîncă, despre beneficiile implantului dentar

Dr. Cristi Zdrîncă, despre beneficiile implantului dentar

Pierderea unui dinte atrage după sine atât neplăceri de ordin estetic, cât și la nivel funcțional. Însă evoluția medicinei permite astăzi realizarea de implanturi dentare care pot substitui cu succes pierderea suferită.

Deși majoritatea pacienților se tem de eventualul disconfort care ar veni la pachet cu implantul dentar, intervenția este adesea chiar mai bine suportată decât o extracție a unui molar de minte, precizează dr. Cristi Zdrîncă, medic stomatolog.

Ce este implantul dentar, de fapt?

Stomatologul explică, pe înțelesul tuturor, ce presupune procedura pentru implantul dentar și de ce este aceasta cea mai bună soluție în cazul pierderii unui dinte.

„Implantul dentar este ca un șurub care se aplică în os atunci când nu mai există dinte, nici măcar rădăcină dentară. Implantul înlocuiește, de fapt, rădăcina dintelui. Însă pacienții nu vor implanturi, ei vor dinți. Pentru a beneficia de dinți, însă, trebuie să parcurgă etapele necesare. Astfel, mai întâi se pune implantul, care substituie rădăcina, iar ulterior se construiește dintele”, transmite dr. Cristi Zdrîncă.

Când este indicat un implant dentar?

Implantul poate fi soluția ideală pentru o edentație unidentară – adică pentru lipsa unui singur dinte – dar și pentru edentațiile terminale sau totale – lipsa tuturor dinților de pe arcadă – înlocuind, astfel, protezele mobilizabile sau mobile cu lucrări protetice fixe pe implanturi.

Până la apariția implanturilor, o altă soluție era puntea dentară, care presupunea o ancorare între dinții vecini pentru a închide spațiul liber, explică medicul. Tehnica presupunea, însă, afectarea, într-o anumită măsură, a dinților vecini.

„În cazul implantului, se lucrează strict pe zona edentată (fără dinte – n.r.). În acest fel, nu mai afectăm ceilalți dinți”, spune stomatologul, care motivează și importanța închiderii acestor spații interdentare: „Motivul principal pentru închiderea spațiilor lipsă este că dinții vecini se înclină. Ei tind să aibă vecini, migrează, caută un dinte apropiat. De asemenea, în lipsa dinților, poate apărea și resorbția osului, care afectează masticația și complică și realizarea unui viitor implant. În plus, lipsa dinților duce și la o afectare a fizionomiei.”

Care sunt pașii de urmat?

Specialistul descrie etapele care trebuie parcurse pentru a realiza un implant și a ajunge la construcția unui dinte.

„În primă fază se face o evaluare a stării generale de sănătate a pacientului. Urmează investigații radiologice, unde vedem calitatea osului pacientului. Există unele cazuri, de pildă, în care este nevoie să se recurgă la tehnici mai complexe, de augmentare osoasă, dar acestea sunt mai rar întâlnite”, spune medicul.

Investigația de bază în implantologie este computerul tomograf, adaugă acesta, care oferă detalii despre înălțimea și grosimea osului, cele mai importante în realizarea unui implant compatibil cu pacientul.

„Intervenția se face cu anestezie locală, iar de multe ori este mai ușoară decât o extracție. Mulți pacienți sunt speriați de intervenție, de durerea de după, dar în general disconfortul nu este atât de mare pe cât și-l închipuie. După implant, urmează o perioadă de osteointegrare de 3-6 luni, apoi se intervine și se face construcția pentru a se ajunge la dintele pe care pacientul și-l dorește”, precizează dr. Zdrîncă.

Există contraindicații?

Implantul este fabricat din unul dintre cele mai biocompatibile metale, astfel că rata de eșec este una foarte mică, spune medicul, căci organismul nu are motive pentru a-l respinge.

Intervenția poate fi realizată fără probleme la persoanele de peste 18 ani: „Singura condiționare a vârstei, în cazul implantului dentar, este legată de creșterea osoasă, care se încheie până la vârsta de 18 ani. După această vârstă, și tinerii pot beneficia de implanturi dentare”, menționează dr. Cristi Zdrîncă.

Contraindicațiile sunt puține în acest caz. Specialiștii menționează că implanturile nu se efectuează la pacienții cu boli osoase și unele tipuri de cancer sau la pacienții cu diabet necontrolat. „Se pot pune, însă, implanturi la pacienții cu diabet atâta timp cât boala este ținută sub control prin tratament”, transmite medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS