Un aparat portabil de rezonanță magnetică nucleară (RMN) a fost testat cu succes de cercetători de la Universitatea Yale din Statele Unite în identificarea rapidă a hemoragiilor cerebrale apărute la pacienți care au suferit un accident vascular cerebral (AVC), ceea ce poate ajuta la salvarea multor vieți mai ales în zone aflate la distanță de spitale dotate cu aparatură medicală performantă.
Atunci când pacienții au simptome de AVC, medicii trebuie să fie capabili să determine rapid dacă simptomele sunt cauzate de cheaguri de sânge, iar atunci tratamentul este administrarea unui anticoagulant, sau de hemoragii în creier, iar atunci ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală.
RMN-ul portabil poate salva vieţi
În noul studiu, cercetătorii de la Yale au încercat să determine dacă un aparat RMN portabil (Portable Point-of-Care MRI system), dezvoltat recent de compania Hyperfine Research , îi poate ajuta pe medici să ia rapid deciziile care pot salva viața pacienților.
Rezultatele studiului, publicate săptămâna aceasta în “Nature Communications”, arată că cercetători au comparat imaginile obținute cu RMN-ul portabil în cazul a 144 de pacienți internați la Spitalul Yale New Haven cu cele obținute cu dispozitive tradiționale de imagistică medicală.
Pacienții au suferit accidente vasculare cerebrale, iar imaginile obținute cu ambele tehnologii au fost transmise unor medici neurologi.
Potrivit studiului, medicii neurologi au identificat în mod corect, din imaginile obținute cu RMN-ul portabil, 80% din cazurile de hemoragii cerebrale la pacienți.
“Nu este nicio îndoială că un astfel de aparat poate ajuta la salvarea de vieți mai ales în zone cu resurse limitate, precum spitale din zone rurale sau din state subdezvoltate”, a declarat Kevin Sheth, profesor dse neurologie la Școala de Medicină a Universității Yale și autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Echipamentul este mai ieftin şi poate fi utilizat oriunde
Este primul studiu care validează implicațiile clinice ale utilizării unui RMN portabil pentru identificarea hemoragiilor cerebrale în urma unui AVC.
Echipa de cercetători studiază acum folosirea RMN-ului portabil pentru diagnosticul unor tumori cerebrale sau traumatisme la nivelul creierului, precum și pentru evaluarea stării de sănătate a creierului la pacienții cu factori de risc precum hipertensiunea arterială.
Noul dispozitiv are avantajul că poate fi transportat, cu ajutorul unor roți, pe holurile unui spital sau în afara unității medicale, este mult mai ieftin decât un aparat RMN obișnuit și poate fi utilizat aproape oriunde, de către personal tehnic cu o minimă pregătire.
Ce este un AVC?
Este o afecțiune a creierului, provocată de împiedicarea circulației sângelui într-o anumită zonă, fapt ce are drept consecință moartea celulelor cerebrale neirigate și neoxigenate. Aceste celule se distrug în câteva minute, alteori în câteva ore de la momentul afectării circulației locale. Ca urmare, partea corpului controlată de zona din creier distrusă nu mai poate funcționa normal, iar pacientul are deficite neurologice brusc instalate, ce necesită terapie de urgență. În funcție de importanța și de mărimea zonei cerebrale afectate, pot apărea consecințe grave: moarte sau invaliditate pe termen lung. De aceea este importantă prevenirea AVC și, în momentul în care totuși AVC se produce, este importantă intervenția medicală rapidă, tratamentul în timp util putând să micșoreze distrugerile cerebrale și complicațiile.
Câte feluri de AVC există?
Lipsa circulației sângelui se poate produce în mai multe situații: prin ruperea vasului de sânge – apare astfel un AVC HEMORAGIC sau HEMORAGIE CEREBRALĂ, prin blocarea vasului de sânge cu un cheag (tromb) – apare astfel un AVC ISCHEMIC sau INFARCT CEREBRAL.
Semnele unui AVC se dezvoltă rapid, în decurs de câteva minute-ore. Este importantă reținerea momentului când au început aceste manifestări, deoarece durata de la debut până la ajungerea la spital poate influența opțiunile de tratament.
Pacienții pot avea unul sau mai multe dintre următoarele semne sugestive de AVC: dificultăți de vorbire, paralizia (imposibilitatea mișcării) sau slăbiciunea musculară (scăderea forței) a unui membru superior, a unui membru inferior sau a unei părți a feței, tulburări de vedere la un ochi sau la amândoi ochii – vedere încețoșată, dublarea imaginii, durere de cap, probleme cu echilibru sau pierderea stării de conștiență.