Autopsierul Spitalului de Urgenta Craiova este cercetat de politistii Sectiei 2, dupa ce a incinerat un nou-nascut decedat, fara a avea incuviintarea parintilor in acest sens. O plângere penala impotriva lui George Oarca a fost depusa si la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova.
Pe 26 iunie, Liliana Maciuca, din localitatea Mârsani, judetul Dolj, a adus pe lume un baietel de 2,7 kilograme, care a decedat patru zile mai târziu, in urma unor complicatii respiratorii. Când au incercat sa-si ia copilul acasa, la sfârsitul saptamânii trecute, sotii Maciuca s-au lovit de refuzul medicilor, acestia motivând ca nu efectuasera autopsia cadavrului. In aceste conditii, Liliana si Lucian Maciuca au dat o declaratie prin care se angajau sa ia acasa copilul, pentru inhumare, la inceputul acestei saptamâni. Luni, când familia s-a prezentat pentru ridicarea cadavrului, acesta fusese deja incinerat de autopsierul George Oarca. La sesizarea parintilor, Directia de Sanatate Publica Dolj a demarat o ancheta, fiind sesizate si institutiile abilitate ale statului. Potrivit legii, pentru incinerarea nou-nascutilor decedati este nevoie de acordul parintilor sau, in lipsa acestora, este nevoie de un interval de zece zile de la anuntarea politiei. „In acest caz am anuntat Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova si Sectia 2 Politie Craiova pentru a stabili gradul de vinovatie al autopsierului. De asemenea, a fost constituita o comisie formata din Comitetul Director al Spitalului de Urgenta Craiova care va efectua o ancheta administrativa si a fost sesizat Colegiul Medicilor Dolj, pentru stabilirea gradului de implicare al colectivului de medici din Serviciul de Anatomie Patologica“, a declarat directorul general al DSP Dolj, profesor dr. Dan Mogos.
Baietelul s-a nascut cu suspiciune de malformatie cardiaca
Primele concluzii facute publice ieri de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dolj arata ca baietelul familiei Maciuca s-a nascut cu suspiciune de malformatie cardiaca. Evolutia sanatatii lui a fost nefavorabila, iar decesul a survenit pe 30.06.2006. Necropsia a fost efectuata in Serviciul de Anatomie Patologica al Spitalului de Urgenta Craiova, de catre dr. Violeta Comanescu – medic primar anatomo-patolog, diagnosticul fiind defect septal interventricular mare, hemoragie cerebrala, icter nuclear. Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a stabilit ca vinovat in cazul nou-nascutului incinerat din greseala este autopsierul George Oarca, care a incalcat Legea nr. 104/2003, privind manipularea cadavrelor umane, si a luat aceasta decizie fara a tine cont de dorinta parintilor. „Este o regretabila greseala si o sa vedem ce are de spus Comisia de Etica. Am sesizat si Parchetul sa faca cercetari cu privire la ceea ce s-a intâmplat in acest caz“, a declarat Cristina Calangiu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova. Si politistii efectueaza verificari, ingreunate insa de lipsa necropsierului. „Am declansat si noi o serie de verificari, pentru a stabili daca s-a comis o fapta penala si pentru a dispune masuri in consecinta“, a precizat subcomisar Cristian Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Dolj. Reprezentantii Garzii de Mediu Dolj au precizat ieri ca incineratorul Spitalului de Urgenta Craiova nu mai detine autorizatie de mediu. „Acolo se incinereaza doar deseuri, care pot fi instrumentare medicale sau organe umane. Nu stiu ca in Dolj sa fie o unitate unde sa se incinereze cadavre. Autorizatia de mediu a incineratorului de la spital a expirat, iar acum au depus documente pentru obtinerea alteia. In mod normal, documentatia trebuia depusa cu 45 de zile inainte de expirare, dar nu au facut-o. Legal, spitalul trebuia amendat cu 350 de milioane de lei vechi pentru acest lucru, dar ne-am gândit ca si asa unitatea are probleme cu banii“, a declarat Victoria Vadeanu, comisar la Garda de Mediu Dolj. Potrivit Legii nr. 104/2003, nou-nascutul este considerat organ uman.
Autopsierul nu a mai trecut pe la serviciu
Nu stie nimeni ce l-a determinat pe autopsier sa incinereze cadavrul copilului. Dupa gafa de proportii, George Oarca nu a mai dat pe la serviciu si nici nu a raspuns la telefon, astfel incât comisia medicala din cadrul Spitalului de Urgenta nu a reusit sa-i ia nota explicativa. Parintii micutului decedat au depus o plângere si la Parchet. „Cu privire la acest caz a fost depusa o plângere la procurorul de serviciu. Dupa incadrarea juridica a faptei, plângerea va fi inaintata unui procuror, pentru cercetari“, a declarat procuror Amalia Nastasie, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova. Autopsierul George Oarca ar putea scapa doar cu o sanctiune administrativa, desi nu se afla la prima abatere de acest gen. In ianuarie 2003, acelasi personaj a incurcat mortii a doua familii din judetul Olt. Greseala a fost descoperita abia dupa ce rudele unuia dintre defuncti apucasera sa-l ingroape pe decedatul celeilalte familii. Oarca a fost penalizat atunci cu retinerea a 10% din salariu. Acelasi George Oarca a fost la originea altui scandal, dupa ce a folosit camionul cu care erau transportate alimentele pentru bolnavi pentru a cara mortii cu el.
Salvat de locul de munca
In toate scandalurile in care autopsierul George Oarca a fost implicat, conducerea de la acea vreme a Spitalului de Urgenta Craiova l-a aparat pe angajat, sustinând ca nu are cu cine sa-l inlocuiasca, pentru ca nimeni nu accepta sa lucreze intr-un loc atât de mizer, cum este morga Spitalului de Urgenta Craiova.