6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Urban îşi pierde abonaţii. Sute de craioveni fug de sistemul centralizat de încălzire

Termo Urban îşi pierde abonaţii. Sute de craioveni fug de sistemul centralizat de încălzire

Cererile de debranşare au curs şi în acest an către furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Urban SRL. De la începutul anului au fost înregistrate peste o mie de solicitări de debranşare, deşi numărul real al apartamentelor debranşate este mult mai mare. De la 1 septembrie , oficial furnizorul de căldură al oraşului nu mai primeşte cereri. Tot din septembrie, populaţia va plăti operatorului 390 de lei/Gcal.

Sute de craioveni au renunţat şi în acest an la sistemul centralizat de încălzire. Termo Urban, noul furnizor de căldură al oraşului a mai pierdut până în acest moment 1.447 de abonaţi. În fapt, chiar operatorul local s-a arătat mult mai indulgent cu proprietarii care au solicitat debranşarea. Au primit acceptul de a se debranşa inclusiv locatarii din zonele unitare. Mai mult, operatorul i-a îndemnat pe craiovenii să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei aveau posibilitatea să opteze pentru altă sursă de căldură.
Modificările prin care a trecut furnizorul de căldură al oraşului (falimentul SC Termo şi înfiinţarea unei noi societăţi Termo Urba) şi scumpirea gigacaloriei au fost două motive importante care i-a determinat pe craioveni să-şi găsească altă sursă de încălzire a locuinţelor.

centrala
centrala


Numărul debranşărilor din acest an este cu câteva sute mai mare decât în anul trecut. În acest an s-au debranşat 1.447 de craioveni, în timp ce în anul 2020 au fost depuse la Termo 1.151 de cereri de debranşare. În anul 2019 la Termo au fost înregistrate un număr de 1.584 de solicitări de debranșare.
În realitate, numărul debranşărilor este aproape dublu de cel înregistrat la Termo, fiindcă mulţi craioveni renunţă la sistemul centralizat fără înştiinţarea furnizorului. Legal sau ilegal, tot mai mulți proprietari caută să-și asigure o sursă alternativă de încălzire a locuinței. În atare condiții, impunerea zonei unitare a devenit un fel de babau de care nimeni nu mai ține seama.
Proprietarii aleg confortul și siguranță, acestea sunt motivele pentru care solicită debranșarea de la Termoficare.

Termo i-a îndemnat pe craioveni să se debranşeze

Operatorul de căldură al oraşului i-a „sfătuit” la începutul acestui an pe craioveni să se debranşeze de la sistemul centralizat de căldură al oraşului şi să îşi găsească o sursă alternativă de încălzire. Au fost vizaţi abonaţii răzleţi pentru care furnizarea căldurii este pentru operator păguboasă.

„Având în vedere pierderile de energie termică foarte mari pe care societatea noastră le înregistrează pe tronsonul de reţea ce alimentează blocul din cadrul asociaţiei dumneavoastră, furnizarea energiei termice nu mai este eficientă atât din punct de vedere tehnic cât şi economic. Vă rugăm să înţelegeţi situaţia de fapt şi să găsiţi soluţii de asigurare a condiţiilor de confort termic pentru sezonul de încălzire 2021-2022 întrucât există riscul ca Termo să nu poată asigura agentul termic pentru încălzire sau apă caldă”, se arăta în adresa transmisă de operatorul de la acel moment, SC Termo.

Proprietarii pot să ceară în instanță debranșarea

În cazul în care proprietarii se lovesc de refuzul furnizorului de căldură de a le da acordul de debranșarea de la rețeaua de căldură a orașului, ei au posibilitatea să acționeze furnizorul în instanță. Sunt proprietari care au avut câștig de cauză și în acest mod au ieșit de sub monopolul SC Termo.

„În această situaţie nu se mai poate pune problema existenței zonei unitare, întrucât este prea vizibil să-i nedreptățim pe vecini. Eu nu pot să rămân consumator captiv, iar vecinul meu a avut dreptul să se debranșeze. În caz contrar, proprietarul poate să acționeze furnizorul în instanță și practica judiciară arată că în astfel de spețe proprietarii au câștig de cauză“, a precizat Ion Pătrulescu, jurist.

De asemenea, locatarii pot acţiona în instanţă şi asociaţia de proprietari, dacă aceasta refuză să aprobe debranşarea.

Căldură scumpă pentru craiovenii rămaşi pe termoficare

Craiovenii fug de termoficare
Craiovenii fug de termoficare

Judecând după creşterile tarifului la energia termică din ultimele luni, pe craiovenii îi aşteaptă o iarnă scumpă. Preţul gigacaloriei a crescu de două ori în doar câteva luni.
Craiovenii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului au plătit furnizorului pentru facturile din aprilie 345,25 de lei/gigacalorie în loc de 282,74 de lei, cât plăteau înainte. De la 1 septembrie, gigacaloria se scumpeşte pentru a doua oară în acest an. Prin urmare, faţă de vechiul tarif local de 345,25 de lei/Gcal, craiovenii vor plăti 390 de lei/Gcal(TVA inclus).

În realitate, agentul termic furnizat prin PT-uri va avea un tarif de 415,30 de lei/Gcal(TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri va ajunge la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus). Tariful fiind subvenţionat, populaţia va plăti operatorului 390 de lei/Gcal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS