7.8 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile împachetărilor cu nămol

Beneficiile împachetărilor cu nămol

Băile cu nămol terapeutic sunt cunoscute și utilizate de mii de ani, atât în stațiuni de balneo-terapie, cât și în cadrul unor centre spa.

Deși până în prezent mecanismul de acțiune al acestui tip de terapie nu a fost elucidat complet, terapia cu nămol este folosită în tratamentul unei arii vaste de afecțiuni. Tulburări neurologice, reumatologice, cardiovasculare, afecțiunile ginecologice și afecțiuni ale pielii, toate par a-și găsi rezolvarea în această metodă de tratament, numită fangoterapie și care face parte din procedurile ce țin de balneoterapie.
Pe lângă efectul terapeutic datorat proprietăților antiinflamatoare și analgezice, experiența este una relaxantă și plăcută.

Ce este, de fapt, nămolul terapeutic

În urma descompunerii în mediu umed, lipsit aproape complet de aer, turba se deshidratează, transformându-se în acest tip de nămol cu proprietăți medicinale. Acest tip de turbă conține o multitudine de acizi organici și săruri minerale: magneziu, potasiu, aluminiu, sulfați de sodiu, fier și siliciu. Așa cum se formează natural, nămolul terapeutic este cu amestec format din granule grosiere și, prin urmare, nu este potrivit pentru proceduri, astfel încât este necesară măcinarea acestuia până la obținerea de granule de maxim 2mm.

Pentru a putea fi folosit în tratamentele balneare, cosmetice și în cadrul spaurilor, nămolul trebuie amestecat cu apă pentru obținerea consistenței potrivite. Abundența în săruri minerale ale acestui compus face din nămolul terapeutic un excelent produs pentru îngrijirea și revitalizarea pielii. Pielea încălzită de către nămolul terapeutic aplicat permite o absorbție rapidă și completă a substanțelor nutritive.

Cum acționează nămolul terapeutic

Conform unei definiții universal acceptate, nămolul terapeutic este un amestec de materie anorganică și organică cu apă, care a suferit procese geologice și biologice, sub influența a diferiți factori de natură fizico-chimică.
Empiric, nămolul a fost utilizat în afecțiunile musculo-scheletice și inflamatorii ale articulațiilor, dovedind în timp că aplicarea nămolului singur sau în combinație cu alte tratamente balneoterapeutice duce la reducerea în intensitate a proceselor artritice dureroase. Datorită componentelor anorganice din nămolul terapeutic, acesta prezintă proprietăți antiseptice și poate realiza schimb de substanțe nutritive cu pielea. Sodiul din compoziția nămolului ajută la scăderea inflamației, magneziul calmează durerile musculare, iar sulful este esențial pentru sintetizarea de proteine.

Studiile științifice au arătat că terapia în baie de nămol crește temperatura de la nivelul pielii, are impact asupra sistemelor cardiovasculare și reglează echilibrul apă-electroliți. Influențarea benefică a sistemului imunitar și activarea și metabolizarea anumitor enzime sunt alte beneficii dovedite ale terapiilor pe bază de nămol. Temperatura corpului este ridicată cu aproximativ 2-3 grade Celsius de către tratamentele cu nămol terapeutic, iar această încălzire duce la intensificarea metabolismului. Astfel, se produce un efect relaxant general și o reducere a tensunii resimțite la nivelul țesuturilor, mușchilor și a articulațiilor.

Beneficiile și contraindicațiile nămolului terapeutic

Nămolul terapeutic este utilizat în mod obișnuit în tratamentele aparatului locomotor, în bolile reumatice sau chiar anumite boli degenerative. În industria cosmetică, nămolul cu proprietăți terapeutice poate fi folosit în tratamente pentru îngrijirea corpului și în tratamente anticelulitice.

Există mai multe studii în literatura de specialitate care raportează rezultate favorabile în urma terapiei cu nămol. Un studiu medical a evaluat pacienți care au fost repartizați aleatoriu în două grupuri care urmau să facă împachetări cu nămol: unul cu nămol aplicat direct pe piele și un altul cu împachetări urmate de acoperirea nămolului cu o folie de plastic. Pacienții au fost evaluați la diferite intervale de timp, iar concluzia studiului a fost că tratamentul cu nămol a îmbunătățit semnificativ durerea și capacitatea funcțională a pacienților cu osteoartrită la nivelul genunchilor.

Deși se încadrează în categoria procedurilor bazate pe produse naturale, asta nu înseamnă că împachetările sau băile cu noroi terapeutic sunt lipsite de riscuri. În cazul proceselor inflamatorii acute, se emană căldură locală, motiv pentru care în astfel de situații nu este recomandat niciun fel de tratament cu nămol. Insuficiența circulatorie și fragilitatea vaselor de sânge sau varicele sunt afecțiuni care necesită o atenție suplimentară, fiind posibilă chiar interzicerea de către medic a împachetărilor cu nămol. Hipotensiunea sau hipertensiunea arterială, problemele renale, anemiile, diabetul și sarcina necesită, de asemenea, îndrumarea medicului.

Tratament după efort fizic

O baie cu nămol reprezintă o recomandare potrivită după depunerea de efort fizic deoarece, datorită metabolismului accelerat, organismul elimină mai ușor metaboliții rezultați în urma exercițiilor fizice. În plus, datorită efectului antiinflamator al nămolului, febra musculară de după activitatea fizică este mult diminuată. Cu toate acestea, procedura poate fi efectuată la numai 7-8 ore după efort fizic din cauza riscurilor și stresului cauzat organismului de supra-încălzire.
Ca și în cazul saunei, este foarte importantă consumarea unei cantități mari de apă minerală înainte de procedură pentru prevenirea deshidratării.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit
!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS