2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljObligaţi să-şi contorizeze consumul de căldură, craiovenii bat la uşa firmelor de repartitoare

Obligaţi să-şi contorizeze consumul de căldură, craiovenii bat la uşa firmelor de repartitoare

Craiovenii sunt tot mai interesaţi să-şi monteze repartitoare de costuri. Asta înseamnă încă o cheltuială pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că în ultimele săptămâni asociaţiile de proprietari solicită tot mai multe oferte. Interesul proprietarilor pentru repartitoarele de căldură a crescut după ce acestea au devint obligatorii, toţi cei care sunt racordaţi la reţelele de termoficare vor trebui să le monteze.

Până la iarnă, fiecare apartament va trebui să aibă contoare sau repartitoare pentru a măsura energia termică. Cel puţin aşa spun noile reglementări:

” În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”,se arată în Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică modificată prin Legea nr. 196 din 12 iulie 2021.

Repartitor
Repartitor


Asta înseamnă că proprietarii trebuie să scoată bani din buzunar. Cum sezonul rece se apropie, craiovenii încep să se intereseze care sunt costurile şi modalitatea de montare a repartitoarelor. La rândul lor firmele în domeniu spun că cererile în acest sens au crescut. Motivul: modificarea legislaţiei, dar şi creşterea tarifelor la energia termică şi gaze.

Cât costă montarea repartitoarelor de căldură

Pentru a monta un repartitor locatarii vor plăti între 110 și 130 de lei. În funcție de numărul de camere, este nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.


„La noi au crescut solicitările. Ne-au sunat până şi locatari din străinătate care nu mai locuiesc în ţară şi au apartamentele nelocuite şi vor să-şi monteze repartitoare. Mai sunt blocurile în care au mai rămas câteva apartamente fără repartitoare şi acum ne-au abordat. Totodată sunt şi blocuri întregi care acum optează pentru repartitoare. Avem asociaţii de proprietai din Lăpuş, din Calea Bucureşti, din Valea Roşie, Craioviţa Nouă care ne-au cerut oferte . Asociaţiile de proprietari au venit către noi cu solicitări. La rândul nostru am ofertat asociaţiile.

Costurile sunt în funcţie de numărul de solicitări dintr-un bloc sau asociaţie. Preţurile sunt între 110 lei până la 125 de lei şi cuprind un repartitor, robinet cu cap termostata şi montaj. Dacă până acum a fost o stagnare a cererilor de montare a repartitoarelor, acum se simte o creştere semnificativă. De exemplu, avem abonaţi şi în Vâlcea şi acolo asociaţiile chiar au început să monteze repartitoare de costuri. La început locatarii întreabă, ulterior se decid cu ce firmă lucrează”, spune Mariela Florescu, reprezentant firmă repartitoare.

Scumpirea gazului şi energiei termice motiv de contorizare

Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că, dacă proprietarii nu au fost convinşi de modificările legii, scumpirea utilităţilor i-a determinat pe craioveni să se gândească la raţionalizarea consumului de căldură.

„După anunţarea scumpirilor la gaze, craiovenii au început să ceară montarea de repartitoare. Se interesează, iar noi le arătăm ofertele după care vom demara montajele. Sunt foarte multe solicitări de montaje, acum să vedem ce se concretizează. Lucrările se fac prin asociaţie. În privinţa acordului, Legea nu distinge un procent anume, îşi dau acordul cei care vor să-şi monteze repartitoare. Ştim că repartitoarele sunt obligatorii. După ce începe furnizarea agentului termic, nu se mai poate face montajul

Repartitoarele instalate în Craiova

Despre costuri acesta a spus:

Costurile pentru un repartitor ajung la 130 pentru un repartitor, robinet, montaj. Se mai montează un repartitor în subsol care are un preţ de 80 de lei. Se pot contoriza şi caloriferele de pe casa scării. Altfel, consumul se calculează în cota comună. Mai sunt caloriferele prin urscătorii, aici pot fi contorizate sau nu şi intră de asemenea în cota comună. Repartitoarele pe care le montăm sunt cu citire la distanţă. La acest moment nimeni nu ştie în Craiova câte blocuri sunt contorizate cu repartitoare.

Singuri care ar putea să manifeste un interes ar fi primăria, nu ştiu dacă furnizorul are un interes. Preţul la gaze este cel care i-a determinat pe mulţi să ceară contorizarea. Am văzut notificări ale unui furnizor de gaze care spun că de la 1 noiembrie creşterea va fi de 40%. Va fi o iarnă dificilă din acest punct de vedere. Fiecare îşi face o analiză şi ia decizia care îl favorizează. În concluzie, interesul este foarte mare din partea craiovenilor”, spune Cătălin Popescu, reprezentant firmă repartitoare.

Cătălin Popescu, reprezentant firmă repartitoare
Cătălin Popescu, reprezentant firmă repartitoare


Cei care nu-şi montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS