1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateŢigările electronice prezintă risc cardiovascular

Ţigările electronice prezintă risc cardiovascular

Țigările electronice nu sunt atât de lipsite de pericol pe cât se pretinde. Dacă anumiți medici le recomandă celor care vor să se lase de fumat, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră, „fără dubiu”, că sunt dăunătoare sănătății.

Favorizează formarea cheagurilor

Conform unui studiu recent al Karolinska Institute din Suedia, cei care „vapează” riscă să dezvolte boli cardiovasculare. Dispozitivul pe bază de nicotină favorizează formarea cheagurilor de sânge, perturbă ritmul cardiac și crește tensiunea arterială.

Pentru a ajunge la această concluzie îngrijorătoare, cercetătorii suedezi au lucrat cu un grup de 22 de voluntari, bărbați și femei cu vârste între 18 și 25 de ani, care foloseau ocazional țigarete electronice.
Participanții au fost testați după ce au aspirat/inhalat de 30 de ori aerosolii emiși de o țigaretă electronică cu nicotină și, o săptămână mai târziu, după ce au aspirat, de același număr de ori, aerosolii unui dispozitiv fără nicotină.

Risc de AVC

După ce voluntarilor li s-au făcut teste de sânge, la 15 minute după fiecare etapă de aspirare din dispozitivul cu nicotină, s-a constatat că prezentau un risc mai mare cu 23% de a dezvolta cheaguri de sânge. Ritmul lor cardiac era mai ridicat (de la 66 bătăi pe mint la 73 bătăi pe minut), la fel și presiunea sanguină (de la 108 mmHg la 117 mmHg). S-a observat și îngustarea anumitor vase de sânge.
Concluzia echipei de cercetare a fost că țigaretele electronice, pe bază de nicotină, sunt la fel de nocive pentru organism ca țigările clasice. Folosită pe termen lung, chiar dacă nu în mod regulat, e-țigareta crește riscul de infarct miocardic și de AVC, arată specialiștii, care și-au prezentat studiul în cadrul Respiratory Society International Congress.

Vaping-ul rămâne un subiect controversat

Vaping-ul continuă să fie motiv de discuţii între organizaţiile din domeniul sănătăţii. Organzaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere interzicerea vaping-ului, în timp ce organizaţii naţionale din Europa argumentează că este cea mai sănătoasă şi sigură alternativă pentru fumătorii de tutun.
Într-un raport ce adresează problema fumatului la nivel global, OMS avertizează că majoritatea ţărilor „nu reglementează produsele noi cu nicotină şi tutun ce apar pe piaţă” şi că vaping-ul va arunca la gunoi anii de muncă pentru denormalizarea fumatului, iar ţigările electronice ar fi doar o altă „haină” care ar renormaliza această practică nesănătoasă.
Şeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, arată că nicotina din dispozitivele electronice creează dependenţă ridicată, aşa că acestea ar trebui reglementate.

Marea Britanie vs. OMS

Martin Dockrell, reprezentant al autorităţii britanice, consideră că „cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător este să renunţe definitiv la ţigări, iar datele arată că vaping-ul este cel mai eficient ajutor, în special pentru persoanele care au încercat anterior să se lase şi au eşuat (…), circa 50.000 de fumători pe an”.

Totodată, o altă agenţie britanică acuză OMS că vrea „să distragă atenţia oamenilor de la ani de eşecuri în reglementarea fumatului la nivel global, pornind un război nou împotriva nicotinei”.

„Raportul OMS demonstrează că organizaţia nu înţelege încă diferenţa fundamentală dintre adicţie şi tutun – care ucide milioane de oameni anual – şi adicţie şi nicotină, care nu face asta”, este de părere profesorul în Epidemiologie John Britton de la Universitatea din Nottingham.

În România, 330.000 de persoane folosesc dispozitive pentru vaping sau pentru încălzit tutunul, iar numărul de fumători de ţigarete tradiţionale este de 5 milioane de persoane, potrivit studiului Eurobarometru. În prezent, 30% din populaţia României fumează, iar incidenţa fumatului în România a crescut cu 2 procente în ultimii trei ani, în timp ce în restul statelor europene a scăzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS