Libanul, țară aflată în criză, are un nou guvern, primul de la explozia din portul capitalei Beirut, punând capăt unui vid de putere de peste 13 luni, potrivit BCC și CNN.
Primul ministru Najib Mikati, un miliardar care a fost deja de două ori în funcția de premier, va conduce un cabinet de miniștri care va avea de gestionat o depresie economică pe care Banca Mondială o consideră una dintre cele mai grave din lume de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Mikati l-a vizitat pe președintele libanez Michel Aoun la Palatul Prezidențial Baabda, unde a semnat un decret de formare a noului guvern în prezența președintelui parlamentului Nabih Berri, a declarat președinția libaneză, conform G4Media.ro.
Primul ministru Najib Mikati a spus că va încerca să „oprească prăbușirea țării”
Adresându-se națiunii după întâlnire, Mikati a spus că va încerca să „oprească prăbușirea țării”.
„Situația este dificilă, este foarte dificilă”, a declarat Mikati în timpul unui discurs emoționant. „Cu toate acestea, nu este imposibil dacă ne unim … prioritatea noastră este să calmăm suferința poporului libanez. Nu voi risipi ocazia de a deschide ușile cu lumea arabă. Astăzi, Libanul are nevoie de lumea arabă”, a spus el.
Din noul guvern face parte și George Qiradhi, care a fost anterior gazda unei emisiuni de televiziune populare
Din noul guvern face parte și George Qiradhi, care a fost anterior gazda emisiunii de televiziune populare, „Cine vrea să fie milionar”, și un controversat ministru de finanțe Yousuf Khalil. Khalil a fost directorul operațiunilor financiare la Banca Centrală din Liban și arhitectul unui program financiar care a încercat să atragă depozite oferind rate de dobândă ridicate. Programul a contribuit la o criză bancară care a decimat depozitele din toată țara.
Noul ministru al sănătății, Firass Abiad, conduce primul spital public care a primit pacienți cu coronavirus și a jucat un rol principal în combaterea pandemiei.
Ministrul de externe Abdallah Bouhabib a fost ambasadorul Libanului la Washington din 1983 până în 1990.
Libanul se confruntă cu o criză financiară severă
Libanul se confruntă cu o criză financiară severă care a dus la pierderea monedei cu peste 90% din valoarea sa. După anunțul de vineri, lira libaneză s-a apreciat pe piața neagră de la 19.000 de lire/ dolar până la aproximativ 15.000/dolar.
De asemenea, se așteaptă ca noul Executiv să fie supus unei presiuni internaționale masive pentru a introduce reformele economice, pentru a se asigura că alegerile parlamentare din 2022 vor avea loc conform programării și pentru a relua negocierile cu Fondul Monetar Internațional.