2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii anunță proteste: Prima zi de şcoală o facem în stradă!

Elevii anunță proteste: Prima zi de şcoală o facem în stradă!

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) îndeamnă elevii să iasă la protest pe 13 septembrie, de la ora 13:00, în Piaţa Victoriei!

Ce revendică

În contextul începerii anului şcolar 2021-2022, precum şi a observării scăderii constante a calităţii actului educaţional, creşterii ratei abandonului şcolar de la an la an, creşterii numărului de elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Naţională şi creşterii numărului de elevi absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a care nu susţin examenul de Bacalaureat, asociaţiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de şcoală, luni, 13 septembrie, începând cu ora 13:00, în Piaţa Victoriei, pentru a solicita următoarele măsuri în vederea scăderii ratei abandonului şcolar şi creşterii calităţii actului educaţional:

* Creşterea numărului de consilieri şcolari

* Acordarea unor fonduri pentru finanţarea complementară de la bugetul de stat, în special pentru asigurarea unor reparaţii capitale a unităţilor de învăţământ.

* Generalizarea Mesei Calde.

* Extinderea programului de ore remediale în învăţământul liceal.

* Vizualizarea lucrărilor înainte de contestaţii.

* Mărirea cuantumului minim al burselor.

* Actualizarea planurilor cadru

Îndemnăm elevii, dar şi părinţii şi profesorii să iasă la protest pentru un viitor al educaţiei din România!

Ce spun liderii elevilor

„Educaţia a ajuns bătaia de joc a autorităţilor din România, chit că ne referim la premieri, miniştri, primari, inspectori, etc. În fiecare an, criminalii învăţământului se pozează inocenţi în faţa şcolilor, în prima zi de şcoală, pentru a-şi creşte capitalul politic. După ani de zile de ticăloşie, este momentul să spunem lucrurilor pe nume, să arătăm vinovaţii, să cerem măsuri concrete. Învăţământul este condus de indivizi siniştri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acţiona, aceştia vor reuşi. Revendicările noastre sunt nişte cerinţe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului şcolar. Îndemnăm toţi actorii sistemului de învăţământ să iasă în stradă alături de noi, pentru un viitor mai bun al sistemului de învăţământ din România!” – Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Elevii întreabă de ce crește rata de abandon

„Educaţia este, prin prisma subiectivităţii mele, răspunsul la majoritatea problemelor contemporane, dar se bucură de un tratament submediocru din partea clasei politice româneşti. Ajungem aşadar în punctul în care stăm să ascultăm declaraţii penibile şi pline de ipocrizie lansate de către decidenţi în spaţiul public, cu iz de scuze ridicole. Dacă interesul real de a face o schimbare în sistemul educaţional ar fi la fel de mare precum dorinţa de a clădi o carieră bazată pe minciuni ieftine poate că elevii nu s-ar mai afla în situaţia actuală. Îi invităm pe această cale pe toţi actorii sistemului de învăţământ să ni se alăture în procesul de reformare a educaţie şi să ni se alăture la protest în data de 13 septembrie.” – Alexandra-Ioana Guramba, preşedinte AEBC.

„Se presupune faptul că educaţia este baza oricărei societăţi, însă baza noastră se sfărâmă pe zi ce trece. De ce creşte continuu rata de abandon şcolar? De ce elevii navetişti nu pot ajunge la şcoală? De ce consilierii şcolari se împart între şcoli pentru a-şi face norma? De ce, de ce? 13 septembrie nu este menită să fie o zi a întrebărilor, ci a răspunsurilor. Un început de an şcolar, şi sperăm, finalul ignoranţei.” – Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI.

”Educația este un subiect nevrednic de atenția decidenților”

„E nevoie mai mult ca niciodată ca aceste probleme cu care ne confruntăm să fie luate în serios şi rezolvate. Iar dacă până acum ne-am izbit de fiecare dată de nepăsare şi incompetenţă din partea guvernanţilor, luni, 13 septembrie facem prima zi de şcoală în stradă. Revendicările pe care le cerem reprezintă o normalitate de care toţi elevii României au nevoie. Sunt lucruri realizabile, iar tot ceea ce aşteptăm este ca oamenii ce ar trebui să se asigure de buna funcţionare a educaţiei să îşi facă treaba. Este inadmisibil ca în 2021 elevii navetişti să fie ignoraţi, orele remediale să nu fie accesibile pentru toţi elevii sau fondurile de la bugetul de stat să nu fie acordate pentru finanţări complementare în ceea ce priveşte educaţia.” – Patrisia Moraru, preşedinte AVE.

„Educaţia stă la baza societăţii, dar pare că în România, aceasta este un subiect nevrednic de atenţia decidenţilor. Josnic! În anul 2021, elevii sunt nevoiţi să implore pentru îndeplinirea unor necesităţi de bază. Când vom deveni o prioritate? Cerem soluţii clare, alergătura din acest an de la o promisiune la alta, nu a reuşit să aducă vreun beneficiu, a dezvăluit doar ignoranţa cu care sunt tratate neajunsurile din învăţământ. Sunt sesizate în fiecare zi erori în sistemul în care încercăm să ne dezvoltăm, iar ceea ce ni se cere este să închidem ochii şi să le tolerăm, lucru care creează din ce în ce mai multe disfuncţionalităţi. Când vom pune punct? Când ne vom dori de fapt o Românie educată?” – Cristina Miculaiciuc, preşedinte AEM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS