Au fost demarate lucrările de întreținere anuală la Poarta Sărutului din Parcul Central, din Târgu Jiu. Specialiștii organizează an de an verificarea fizică a operelor, în baza rapoartelor de monitorizare întocmite de Centrul de Cultură „Constantin Brâncuși”, din cadrul Primăriei Târgu Jiu.
Sunt verificate operele din travertin realizate de sculptorul Constantin Brâncuși. Sculpturile din piatră sunt amplasate în Parcul Central din municipiul Târgu Jiu. Aici se regăsesc: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii. Mai sunt două bănci din piatră amplasate în stânga și în dreapta Porții Sărutului. Luni, s-a intervenit în zona de deasupra Porții, acolo unde impactul intemperiilor este mai mare. În prag de toamnă se pot depune frunze, praf și alte resturi.
Obiectiv vizitat de public
Mai există și obiceiul, mai rar în prezent, de a arunca monezi pe Poarta Sărutului, existând superstiția că acest lucru aduce noroc. Nu a fost demonstrată până acum această superstiție, însă singurul lucru pe care monezile îl pot produce este rugină, iar aceasta poate afecta suprafața din travertin.
Este și motivul pentru care o dată pe an se intervine și se curăță zona de deasupra Porții Sărutului, având în vedere că este nevoie de o scară specială de acces. În funcție de recomandările experților, se poate realiza și o acțiune de biocidare la nivelul travertinului, în așa fel încât să fie eliminați lichenii și mușchii care se pot forma în alveolele pietrei. Întreținerea periodică a operelor lui Constantin Brâncuși este obligatorie, având în vedere că acestea se află în aer liber și sunt expuse la intemperii.
Masa Tăcerii și Poarta Sărutului sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din municipiul Târgu Jiu, alături de Coloana Fără Sfârșit.