Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia, a înregistrat marţi dimineaţă o nouă erupţie în craterul din sud-est cu expulzări de cenuşă şi lavă şi o intensificare a seismelor vulcanice, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, relatează EFE.
Activitatea vulcanică a început în jurul orei locale 6:15, cu emisii de cenuşă iar după 40 de minute s-a observat o reluare a activităţii vulcanice în craterul de sud-est, cel mai activ din ultimele erupţii ale Etnei.
Norul eruptiv produs de activitatea vulcanică actuală a atins o înălţime de 9 kilometri, fiind vizibil din localităţile Catania şi Taormina şi se prevede să se îndrepte spre est-nord-est. INGV a constatat şi existenţa unei scurgeri de lavă în curs, care s-a revărsat peste crater şi se îndreaptă spre sud-vest.
S-au intensificat totodată şi mişcările seismice, care au început cu activitatea infrasonică, notează Institutul într-un comunicat. Centrul activităţii seismice se află în zona craterului sud-est, aflat la o înălţime de între 2.900 – 3.000 de metri deasupra nivelului mării.
Deşi INGV a emis o alertă aeriană privind zborurile avioanelor, activitatea vulcanică nu afectează deocamdată funcţionarea Aeroportului Internaţional din Catania.
Institutul informase, la 10 august, că ultimele erupţii produse în craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a Etna cu 33 de metri, înălţimea vulcanului fiind acum de 3.357 de metri deasupra nivelului mării.
Din 1980, craterul de nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri, care a ajuns să atingă cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte ca laturile craterului să se erodeze.