24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalJuramânt pentru patrie

Juramânt pentru patrie

Penultima serie de tineri incorporati sub imperiul serviciului militar obligatoriu a depus sâmbata juramântul. Cei mai multi dintre ei sunt voluntari si viseaza la o cariera militara.


48 de militari in termen, incorporati cu doua saptamâni in urma la Batalionul de Instructie Transmisiuni „Fratii Buzesti“ din Craiova, au depus sâmbata juramântul militar, devenind oficial soldati ai armei Comunicatii si Informatica. Fata de soldatii de acum câtiva ani, când stagiul militar era obligatoriu, aceasta penultima serie de militari in termen – incorporati inainte ca armata sa se faca doar pe baza de voluntariat – este mult diferita. In fata oficialitatilor civile, religioase si militare, cei 48 de soldati au jurat in fata drapelului ca isi vor apara tara chiar cu pretul vietii. Este vorba despre tineri care au cerut chiar ei sa fie luati in armata, cu speranta ca aici isi vor gasi o cariera, isi vor afla un viitor.


„Vreau sa ajung ofiter, sa ajung cât mai sus…“


Soldatul Mihai Marian Georgescu are 22 de ani si este din Bucuresti. E singur la parinti si provine dintr-o familie modesta. Tatal lui este somer, iar mama casnica. Pâna sa ajunga in armata a lucrat „oficial“ ca electrician la o firma, insa, de fapt, facea pe soferul si pe instalatorul. A dat la facultate, facând doi ani la Drept. Cum insa juristi sunt pe toate drumurile, s-a gândit ca ar avea un viitor mai sigur in armata. „Eu am ales sa vin in armata. Vreau sa-mi construiesc o cariera militara si mi s-a spus ca aceasta este cea mai frumoasa cale. Aveam posibilitatea sa ramân in Bucuresti la alte arme, dar am preferat sa fiu la Transmisiuni. E o arma grea, dar foarte frumoasa si, in afara de asta, m-a atras intotdeauna tehnica, m-am ocupat si cu repararea telefoanelor mobile“, a povestit Mihai.


Tânarul bucurestean s-a adaptat foarte bine la viata cazona. Poate chiar prea bine, intrucât chiar si atunci când il intreaba ceva un civil raspunde de obicei cu „Ordonati!“. Asta desi n-a imbracat decât de doua saptamâni uniforma militara.


I se pare ca armata nu este deloc rea, sau cel putin nu este asa cum i se povestise. „E frumos in armata, nu ma asteptam! Ma asteptam la mai multa rigiditate din partea ofiterilor si subofiterilor, insa nu am intâlnit, asa cum mi se spusese, adresari precum «Ba!», «Prostule!» sau chestii de genul «Adunarea in copac!» ori «Adunarea sub pat!». E ca intr-o tabara, iar mâncarea nu e chiar ca la mama acasa, dar e buna. La masa suntem serviti, nu gatim, nu spalam vasele, nu trebuie decât sa bagam scaunele sub masa când am terminat de mâncat“, a spus Mihai.


La depunerea juramântului militar, soldatul Georgescu, caci asta e acum identitatea lui, a fost vizitat nu doar de familie, ci si de iubita lui, Laura, cu care este impreuna de sapte ani. Evita sa se gândeasca la casatorie, insa e hotarât sa ramâna militar: „Sunt hotarât sa ramân in armata. De mic mi-a placut armata, mi-a placut ordinea. Vreau sa ajung ofiter, sa ajung cât mai sus…“.


„Eu consider ca e ceva sigur, de viitor“


Printre proaspetii soldati transmisionisti de la Craiova se afla si un clujean. Bogdan Danut Silvesan are 22 de ani si nu s-a prea obisnuit cu perfectul simplu, specific oltenesc. Si el a cerut sa fie luat in armata. „Am cerut sa fac armata pentru ca vreau sa ramân ca militar angajat. Am ales arma Transmisiuni pentru ca am crezut ca aici e mai lejer. Vreau o cariera militara pentru ca eu consider ca e ceva sigur, ceva de viitor“. Molcom, ca orice ardelean, soldatul Silvesan e insa un tip hotarât. Atât in privinta carierei, cât si a relatiei pe care o are cu Mihaela, fata cu care s-a logodit cu doua luni in urma. Desi n-a apucat sa cunoasca prea multe oltence de vârsta lui, de fata cu Mihaela a raspuns prompt: „Imi plac mai mult ardelencele“. Tine mortis sa urmeze cariera militara, chiar daca stie ca armata l-ar putea repartiza prin cine stie ce colt al tarii. Are si sprijinul iubitei, dar si al parintilor si al viitorilor socri, care au facut zece ore pe drum ca sa-l vada in momentul in care depune juramântul militar.


„Baietii din gasca mi-au zis: «Ce sa cauti in armata?»“


Dintre cei 48 de soldati transmisionisti care au depus sâmbata juramântul, doar cinci sunt doljeni, printre care si doi craioveni. Unul dintre ei este Valentin Fota, de 21 de ani, din cartierul Romanesti.


Pe Valentin il ghicesti din prima ca e oltean, dupa privirea lui smechera. Inainte sa imbrace uniforma militara a fost o vreme luat peste picior de baietii din gasca lui, atunci când le spunea ca vrea sa urmeze o cariera in armata. Amicii au glumit pe seama lui când au aflat ca pleaca militar, insa i-au fost alaturi sâmbata, la depunerea juramântului. „Eram tâmplar, faceam mobila din PAL, o munca din care se poate câstiga destul de bine, insa m-am gândit ca e mai bine in armata. E ceva sigur si va fi foarte bine in viitor. Ca si majoritatea colegilor, am fost incorporat la cerere, cu gândul sa ramân in cadrul armatei. Baietii din gasca mi-au zis: «Ce sa cauti in armata?», dar eu eram hotarât sa fac armata, ca sa ramân ca angajat“, a spus soldatul Fota.


Viitori ofiteri


Mihai Georgescu, Bogdan Silvesan si Valentin Fota sunt doar trei dintre cei mai proaspeti soldati ai armatei române. La sfârsitul stagiului militar, ei si camarazii lor vor trece printr-o riguroasa selectie. Cei mai buni vor avea sansa de a ramâne in cadrul armatei, ca militari angajati. Peste ani ar putea deveni subofiteri ori chiar ofiteri, daca isi doresc cu adevarat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS