0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpunerea la virus ar putea întări protecţia Covid la persoanele vaccinate

Expunerea la virus ar putea întări protecţia Covid la persoanele vaccinate

Un studiu desfăşurat de o reţea privată de sănătate din România pentru a urmări răspunsul imun postvaccinare COVID-19 a finalizat faza a III-a, care analizează prezenţa anticorpilor la 6 luni de la prima doză. Conform rezultatelor, protecţia rămâne în continuare ridicată, chiar dacă titrul de anticorpi este mai mic. În plus, persoanele expuse la virus par să prezinte un răspuns imun mai mare.

Studiul a urmărit persoane vaccinate cu Pfizer

După debutul primei etape de vaccinare, reţeaua de sănătate a înrolat în studiu un eşantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare.

Faza a III-a a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică post vaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenţei.

„Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare, majoritatea participanţilor prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a spus dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator

Cantitatea de anticorpi indică protecţia în faţa virusului

Datele arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare rămâne la un nivel ridicat şi poate indica protecţia în faţa virusului.

Ceea ce se remarcă este că, în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.

O concluzie interesantă este că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, iar la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Datele ştiinţifice arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficienţa generală în faţa bolilor. Aceleaşi rezultate se înregistrează şi în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, se arată în comunicatul transmis de companie.

În ciuda scăderii titrului de anticorpi, răspunsul imun în faţa virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinaţi de forme severe, arată un studiu publica în revista Lancet. Aceste date sunt susţinute şi de concluziile studiului din România, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecţie.

Creşteri ale nivelului de anticorpi la persoane care au intrat în contact cu virusul

Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceştia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome uşoare de infecţie respiratorie şi nu au necesitat spitalizare.

Un alt rezultat arată că 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menţionat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.

„Dintre participanţii la studiu care au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi între ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situaţie cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezenţa simptomatologiei uşoare. Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecţia pe care o au persoanele vaccinate”, a explicat Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS