Numeroși lideri ai opoziției din Franța și-au reiterat poziția privind părăsirea NATO în contextul tensiunilor dintre Washington și Paris, izbucnite după ce Australia a anunțat că va renunța la achiziționarea unor submarine nucleare franceze, relatează Euractiv.
„Este necesar să punem sub semnul întrebării statutul nostru de membru al NATO”, a declarat pentru Europe1 Jordan Bardella, președinte interimar al formațiunii Adunarea Națională conduse până recent de Marine Le Pen.
„Timp de 20 de ani am urmat la literă Statele Unite”, a mai spus acesta, cerând ca Franța să își redobândească „mijloacele libertății sale”.
Xavier Bertrand, președintele regiunii Haut-de-France și candidatul dreptei moderate la alegerile prezidențiale de anul viitor, și-a exprimat la rândul său rezervele cu privire la apartenența Franței la NATO.
„Trebuie să îi întrebăm pe americani: Încotro se îndreaptă NATO? Dacă răspunsul nu este în interesul nostru vreau să pun pe masă participarea Franței la comandamentul integrat”, a declarat acesta pentru LCI/RTL.
Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii de extrema stângă Franța Nesupusă, a declarat la rândul său joia trecută că „cred că nu ar trebui să avem nimic de-a face cu această alianță”.
„Ea a fost creată pentru a contracara Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică nu mai există dar NATO încă da”, reiterând poziția sa arhicunoscută vizavi de subiect.
Părăsirea NATO a fost susținută și de candidatul Partidului Comunist Fabien Roussel, acesta afirmând că Franța trebuie să facă acest pas „imediat” pentru a trimite un semnal puternic Washingtonului.
Președintele francez Emmanuel Macron a stârnit la rândul său controverse la sfârșitul lui 2019 când a declarat că NATO este în „moarte cerebrală”, cerând reformarea alianței și repornirea dialogului cu Rusia.