Remediile naturiste sunt o alternativă pentru reducerea și prevenirea problemelor de somn. Iată câteva opţiuni pentru a-ţi îmbunătăţi somnul.
Produsele pe bază de melatonină
Melatonina este un hormon natural produs de o glandă mică localizată între cele 2 emisfere cerebrale numită glandă pineală.
Melatonina are o importanță uriașă pentru corp. Este numit hormonul întunericului fiind eliberată pe timp de noapte și practic îi spune organismului când trebuie să doarmă.
Când soarele apune, hipotalamusul activează glanda pineală care secretă melatonina și organismul începe să se pregătească de somn. Cantitatea de melatonină este ridicată pe tot parcursul nopții și scade odată cu apropierea dimineții.
Odată cu evoluția tehnologiei au început să apară și probleme legate de melatonină și implicit s-a ajuns la tulburările de somn. Primul factor este lumina artificială care a dus la posibilitatea unei lumini constante în case indiferent de întunericul de afară. Ori lumina duce la inhibarea producției de melatonină.
Al doilea factor este lumina albastră care afectează producția de melatonină mai mult decât oricare lumină. Aceasta provine de la tablete, e-readers, smartphone-uri, televizoare, laptopuri și monitoare. Acțiunea acesteia asupra corpului uman este foarte puternică și practic suprimă producția de melatonină. Lumina albastră îi spune glandei pineale că este zi și să nu secrete melatonină. Aceasta i-a făcut pe cercetători să o facă responsabilă de multe cazuri de tulburări de somn, obezitate, boli de inimă și chiar unele forme de cancer.
Ceaiul de valeriană
Valeriana (științific numită Valeriana officinalis) denumită este o plantă care crește în Europa, Asia și America de Nord. În scop terapeutic este utilizată rădăcina plantei.
Valeriana a fost folosită încă din Grecia și Roma antică , Hipocrate fiind cel care i-a descris proprietățile. În perioada aceasta a și început să fie folosită pentru tratarea insomniei.
În prezent se consideră că efectele terapeutice ale valerianei se datorează conținutului de acid gamma aminobutiric (GABA). S-a observat în numeroase studii că există o legătură între conținutul scăzut de GABA și stressul cronic, anxietatea și tulburările somnului.
Valeriana mai are și alți compuși dovediți cu eficiență în ameliorarea anxieității și insomniei cum sunt acidul valeric, acidul isovaleric și o serie de antioxidanți cu este de exemplu hesperidina care are și un efect sedativ.
Ceaiul se prepară prin infuzie – 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit 10-15 minute apoi se strecoară.
Lapte cu miere
Ai tot auzit că laptele este bun pentru insomnie? Ei bine, nu este un mit, ci un adevăr! Acest produs te ajută să te relaxezi și să adormi mai ușor.
La rândul ei, mierea de albine este un îndulcitor natural excelent.
Ingrediente
1 cană de lapte (200 ml)
1 linguriță de miere de albine (7,5 g)
Mod de preparare
Dacă ai doar lapte praf, folosește 2 – 3 linguri pentru a prepara o cană.
După ce este gata laptele, adaugă mierea de albine pentru a-i oferi un gust mai bun.
Încălzește amestecul și consumă-l cu 30 – 40 de minute înainte de culcare.
Lavanda
Uleiul de lavandă poate induce somnul prin mirosul său. Specialiştii sunt de părere că ar trebui să îl folosim în timpul baii de seară pentru a ne relaxa complet înainte de culcare.
Oţet de mere cu miere
Oţetul de mere conţine o cantitate crescută de aminoacizi care combat epuizarea, în timp ce mierea creşte producţia de serotonină, ajutând la reglarea ciclurilor de somn. Pune două linguri de oţet de mere şi două linguri de miere într-un pahar cu apă călduţă şi bea acest amestec seara, înainte de culcare.