2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a stimulat certificatul verde vaccinarea în rândul doljenilor

Cum a stimulat certificatul verde vaccinarea în rândul doljenilor

Introducerea măsurilor restrictive pentru persoanele care nu prezintă un certificat verde Covid a stimulat puternic campania de vaccinare în judeţ. În ultima săptămână, numărul doljenilor care au făcut prima doză de vaccin a crescut de circa 2,5 ori.

Vaccinare prin constrângere… indirectă

De la introducerea certificatului verde în mai multe localităţi, inclusiv în Craiova, cifrele au început să crească notabil de la o zi la alta.

În săptămâna în care a intrat în vigoare certificatul verde la Craiova, ca urmare a depăşirii incidenţei de 3 la mie (22 septembrie), numărul celor vaccinaţi cu o primă doză a crescut brusc. Certificatul, care permite accesul în baruri, restaurante, la cinema şi competiţii sportive, dar şi la evenimente private, a părut mai convingător decât toată campania de vaccinare de până atunci. Un rol în impulsionarea imunizării anti Covid poate să îl fi avut şi începerea şcolilor, care a determinat şi creşterea vaccinărilor în rândul elevilor.

Ce arată cifrele

Dacă până la mijlocul lunii septembrie media vaccinărilor zilnice era de 300-350, începând cu data de 20 septembrie, cifrele au cunoscut un ritm ascendent. 481 de doljeni au fost imunizaţi cu prima doză pe 20.09., 503 pe 21.09, 675 pe 22.09 şi 707 pe 23.09.

În ultima săptămână, pe fondul ameninţării unui nou val de restricţii, odată cu depăşirea pragului de 6 la mie, cifrele au cunoscut o nouă creştere puternică. Pe 27 septembrie, 852 de persoane s-au prezentat la centrele de vaccinare din judeţ pentru prima doză de vaccin. Pe 28 septembrie, 852, iar pe 29 – 1007, un record al ultimelor luni. Ultima dată când peste 1000 de persoane au fost imunizate cu prima doză dintr-un ser anti-Covid a fost pe 18 mai (1167 de persoane).

Libertate mai mare pentru vaccinaţi în zonele cu incidenţă mare

Peste pragul de 3 la mie, în localităţile din România se solicită dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau test negativ pentru acces la restaurante, cinema şi competiţii sportive, dar şi la evenimente private.
Peste pragul de 6 la mie, CNSU a propus o hotărâre care prevede ca masca să devină obligatorie și în spații deschise, accesul la activități se face doar la 50% capacitate și doar pentru cei care sunt vaccinați sau au avut COVID. Magazinele se închid la ora 22.00 în loc de 18.00, acolo unde se impune carantina de noapte. Școlile, în schimb, rămân deschise și după ce această incidență este depășită.

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Testele nu mai asigură accesul în localităţile cu peste 6 la mie

Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților.
Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.
De asemenea, toţi participanţii la nunți, botezuri, mese festive trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS