0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateManagerul spitalului din Constanța susține că a cerut ani la rând instalație de detecție si autorizație de incendiu

Managerul spitalului din Constanța susține că a cerut ani la rând instalație de detecție si autorizație de incendiu

Managerul Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța, Stela Halichidis, a acordat un interviu în exclusivitate, la News Hour with CNN, în care a povestit cum, timp de ani de zile, a înaintat solicitări prin care cerea instalație de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și autorizație de securitate în caz de incendiu.

Stela Halichidis, a izbucnit în lacrimi când a fost intrebată de reporterul Antena 3, Sabrina Preda, cum se simte știind că, în spitalul condus de aceasta, au murit, vineri, șapte oameni, în incendiul din secția ATI.

„Simt o enormă durere. Ca și cum toată muncă mea…mi-am distrus viață, carieră, tot, de-a lungul anilor, de când a început pandemia, să salvăm oamenii și parcă totul ar fi fost în zadar. Omenește nu cred că se putea face mai mult decât am făcut eu. M-am dedicat trup și suflet acestui țel. Acum s-a întâmplat această nenorocire dar, atrag atenția că se poate întâmplă oriunde, la orice spital din țară care are oxigen. 

Nu știu ce este de făcut dar trebuie ajutați managerii. Am vrut, în nenumărate rânduri, să îmi dau demisia, pentru că știam în ce m-am băgat, dar am vrut să conduc această minunată echipa medicală pe care o am, și am reușit până acum. În acest moment, asta s-a întâmplat. Îmi pare nespus de rău pentru că au murit oamenii. Restul se rezolvă, dar viețile oamenilor nu.”, a spus managerul spitalului, plângând.

Stela Halichidis a prezentat dosarul cu solicitări trimise de-a lungul anilor către instituțiile abilitate

„Aviz de securitate la incendiu există, pentru că spitalul este vechi și nu a necesitat autorizație de securitate la incendiu. Dar am întreprins toate măsurile necesare pentru a obține această autorizație, în nenumărate rânduri, și în actuală guvernare și în fosta guvernare. 

Am trecut, pe lista de investiții, necesitatea unei centrale de semnalizare la incendiu și autorizație la incendiu. Din 2019 am început cu solicitarea, pentru că am simțit pericolul, odată cu începerea pandemiei, odată cu instalația de oxigen care s-a întins în tot spitalul.

Acest risc există în toate spitalele care au oxigen. Ne-am preocupat pentru instalația de oxigen să funcționeze în parametrii optimi. Am mentenanță la tot. Acest control. care s-a întâmplat după Piatra Neamț, ne-a semnalat niște deficiențe pe care le-am remediat, și am transmis către ISU adresa în care am spus că s-au remediat toate, imediat după aceea. Și aici sunt solicitările cu notele de fundamentare prin care am cerut, ani la rând, o instalație de detecție de incendiu și obținerea autorizației de incendiu.”

Florin Cîțu a cerut demiterea managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și l-a demis pe președintele ANMCS, după incendiul din secția ATI 

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că a cerut demiterea managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și l-a demis pe președintele ANMCS, după incendiul de la secția ATI.

„Am luat două decizii. L-am sunat pe domnul primar și i-am cerut să o demită din funcție pe doamna manager a Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța. De asemenea, am semnat ordinul de demitere a președintelui ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate)”, a anunțat Florin Cîțu.

 Florin Cîțu spune că au existat fonduri europene în valoare de 22,6 de milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care doar 5 milioane au fost folosiți anul acesta.

„Deci bani au existat, doar se pare că nu au fost folosiți cum trebuie. Aceasta este situația”, a explicat Cîțu.

„De când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare. Era în atribuțiile sale să facă evaluări în ceea ce privește acreditările spitalelor din România. Mai ales că în acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit”, a precizat premierul despre președintele ANMCS.

„Mă aștept la aceeași intransigență de la Ministerul Sănătății sau orice altă instituție care avea atribuții în pregătirea valului 4 și nu a făcut-o. Cei responsabili pentru că nu au pregătit valul patru vor plăti. Indiferent de funcția pe care o dețin acum, ori au deținut-o la ministerul Sănătății”, a adăugat acesta.

Premierul a spus că sunt multe nereguli la spitalul din Constanța, unde vineri a avut loc un incendiu, între care faptul că deși din 2017 ISU Constanța a înștiințat Spitalul de Boli Infecțioase că trebuie să obțină aviz de securitate de la incendiu, nici până astăzi nu a depus cerere de autorizare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS