6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOamenii ar putea să trăiască până la 130 de ani sau chiar mai mult de atât

Oamenii ar putea să trăiască până la 130 de ani sau chiar mai mult de atât

Oamenii ar putea să trăiască până la vârsta de 130 de ani sau chiar mai mult de atât, deşi această posibilitate rămâne una infimă, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

Durata maximală a longevităţii umane este un subiect intens dezbătut, studii recente fixând-o la 150 de ani, iar altele excluzând chiar principiul unei astfel de limite.

Noul studiu include analiza unor date noi despre super-centenari

Noul studiu, publicat în revista Royal Society Open Science, aduce un nou argument în această dezbatere şi include analiza unor date noi despre super-centenari – persoane de peste 110 ani – şi despre oameni care se apropie de acea vârstă, depăşind pragul de 105 ani.

Deşi riscul de deces creşte în mod normal odată cu înaintarea în vârstă, analiza cercetătorilor a concluzionat că acest risc atinge un platou în cazul persoanelor cu vârste extrem de înaintate, înregistrând o probabilitate de 50%.

„Dincolo de 110 ani, putem compara probabilitatea de a trăi un an suplimentar cu aceea dată de aruncarea unei monede în aer”, a explicat Anthony Davison, profesor de statistică la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne şi unul dintre autorii studiului, conform Digi24.

În baza datelor disponibile, pare probabil ca omul să atingă vârsta de 130 de ani, dar extrapolarea lor „ar sugera că nu există o limită pentru longevitatea umană”, au explicat autorii studiului.

Aceste concluzii sunt în concordanţă cu analize statistice similare efectuate pe date care vizează persoane cu vârste foarte înaintate. Însă studiul recent „le consolidează şi le precizează”, potrivit profesorului Davison, graţie unui set de date noi.

Echipa lui a analizat noi informaţii incluse în Baza internaţională de date despre longevitate

Echipa lui a analizat noi informaţii incluse în Baza internaţională de date despre longevitate (IDL), care vizează peste 1.100 de super-centenari din 13 ţări.

Specialiştii au utilizat şi date obţinute din Italia despre toate persoanele cu vârste de cel puţin 105 ani între ianuarie 2009 şi decembrie 2015.

Profesorul Davison a apărat metoda folosită în studiul său

Profesorul Davison a apărat metoda folosită în studiul său, care funcţionează prin extrapolarea unor date existente, fără să se bazeze pe criterii medicale.

„Orice studiu despre vârstele extrem de înaintate, fie el statistic sau medical, implică extrapolare”, a afirmat el.

„Am putut să arătăm că dacă există o limită sub pragul de 130 de ani, ar fi trebuit să o găsim prin utilizarea datelor disponibile”, a precizat coordonatorul cercetării.

Dar, chiar dacă nu există o astfel de limită, şansele de a atinge sau de a depăşi vârsta de 130 de ani rămân infime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS