2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTot ce trebuie să știți despre doza a treia

Tot ce trebuie să știți despre doza a treia

Pe 22 septembrie a.c., în România a fost aprobată administrarea dozei trei a vaccinului împotriva bolii Covid-19 provocată de SARS-CoV-2. În aceeași zi, Food and Drug Administration a aprobat în SUA administrarea dozei trei pentru anumite categorii de pacienți. Vaccinul care a primit această autorizație este cel al Pfizer, iar în România doze de rapel se vor efectua doar cu vaccinuri ce au la bază tehnologia ARN mesager, deci fie cel dezvoltat de compania Pfizer&BioNTech, fie vaccinul celor de la Moderna. Indiferent de vaccinul primit inițial, doar aceste două tipuri de vaccinuri pot fi administrate ca a treia doză, așa numita doză “booster”.

Ce este doza “booster”?

O doză “booster” de vaccin Covid-19 este o doză suplimentară de vaccin ce trebuie administrată pentru menținerea în parametrii ideali a protecției inițiale oferită de imunizare. Acest lucru este recomandabil în momentul în care există posibilitatea ca această protecție să descrească, în scopul păstrării nivelului optim de imunitate pentru o perioadă mai lungă de timp.

De ce avem nevoie de doza “booster”?

La modul general, există trei motive pentru care o suplimentare a imunizării este necesară. Primul motiv este acela că anumite persoane nu au reușit să obțină un nivel suficient de ridicat de protecție împotriva coronavirusului, așa cum este cazul persoanelor imunocompromise. Persoanele care sunt imunocompromise moderat până la sever reprezintă aproximativ 3% din populația adultă a globului și sunt deosebit de vulnerabile la COVID-19, deoarece sunt mai expuse riscului de boli grave și care se întind pe o perioadă mai lungă de timp. Studiile arată că unele persoane imunocompromise nu obțin întotdeauna același nivel de imunitate după vaccinare așa cum fac persoanele neimunocompromise. Răspunsul inadecvat al acestor persoane cu imunodeficiențe grave îi lasă în continuare expuși la posibilitatea infectării cu acest virus și prin urmare este nevoie de o readministrare a vaccinului.

Un alt motiv ține de faptul că informațiile științifice furnizate de studiile clinice arată că la momentul actual toate vaccinurile protejează la un nivel destul de ridicat împotriva tuturor mutațiilor apărute și deci împotriva diferitelor variante de virus, dar este posibil ca administrarea unei noi doze de vaccin să furnizeze o protecție și mai ridicată.

Cel de-al treilea motiv este cel legat de faptul că este un lucru binecunoscut că imunitatea conferită de vaccinuri poate scădea în timp și în cazul anumitor persoane, poate ajunge la niveluri extrem de scăzute și deci să devină ineficiente. Totuși, din studiile disponibile la momentul actual, nivelul imunizării obținut în urma vaccinării anti-Covid-19 rămâne la un nivel ridicat în timp și reușesc să protejeze împotriva îmbolnăvirii cu forme severe care să ducă la spitalizare sau chiar deces.

Cui se recomandă doza a treia?

Începând cu data de 28 septembrie, 2021, în România, s-a început vaccinarea cu doza trei a vaccinului anti-COVID-19 pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea celei de-a doua doze a vaccinului pe bază de ARN mesager.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) recomandă în mod ferm vaccinarea cu cea de-a treia doză a vaccinului împotriva COVID-19 a persoanelor ce intră în categoria celor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe de boală: persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei aflați în evidență cu boli cronice, persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii de persoane prevăzute în strategia națională de vaccinare. În plus, se recomandă vaccinarea cu doza “booster” a persoanelor care desfășoară activități cu risc mare de expunere, a personalului medico-social și a celui din învățământ.

Ce vaccin primesc cei care s-au imunizat cu Johnson&Johnson?

Momentan, pentru pacienții la care imunizarea s-a produs cu vaccinul Covid-19 Janssen dezvoltat de către compania Johnson&Johnson, nu există nicio recomandare de a face o doză booster, nici măcar în cazul pacienților imunocompromiși. Cel puțin în țara noastră, prima imunizare cu acest vaccin a avut loc pe data de 4 mai 2021 și momentan se evaluează informațiile studiilor științifice pentru a stabili utilitatea unei doze “booster”, în cazul acestui vaccin fiind vorba de doza a doua.

Este mai riscantă doza booster”?

Având în vedere perioada relativ scurtă de timp de când SARS-CoV-2 a declanșat această pandemie, datele științifice sunt actualizate permanent, pe baza cercetărilor desfășurate și a informațiilor nou descoperite. Prin urmare, în cazul pacienților imunocompromiși, există informații limitate despre riscurile la care sunt supuși în urma administrării unei doze suplimentară de vaccin. Totuși, până la momentul actual, reacțiile raportate după a treia doză de vaccin pe bază de ARNm au fost similare cu cele survenite după administrarea celor două doze: oboseală și durere la locul injectării, simptome clasificate ca fiind ușoare până la moderate. Deși sunt rare, la fel ca și în cazul imunizării cu cele două doze ale vaccinului, reacțiile adverse pot apărea.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS