5.9 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de silvicultori doljeni risca sa ramâna pe drumuri

Zeci de silvicultori doljeni risca sa ramâna pe drumuri

Zeci de silvicultori doljeni risca sa ramâna fara serviciu o data cu retrocedarea padurilor catre fostii proprietari. Potrivit legii, suprafata minima a unui canton silvic trebuie sa fie de 300 de hectare si este posibil ca aceasta suprafata sa creasca o data cu aparitia unor noi reglementari in domeniu. Potrivit celor precizate de Florian Popa, director tehnic al Directiei Silvice Dolj, in judet exista la ora actuala 233 de cantoane. „Pe masura ce se retrocedeaza padurile, suprafetele cantoanelor scad. Nu stiu de câte disponibilizari se poate vorbi, pentru ca mai sunt destule suprafete solicitate de validat de catre comisiile de fond funciar“, a precizat Popa. Dupa ultimele raportari, in Dolj fusesera retrocedate 18.135 de hectare de paduri, iar 68.212 ramasesera in administrarea directiei silvice. Practic, la fiecare retrocedare, suprafata fiecarui canton va scadea sub cea minima prevazuta de lege.


Recent, Regia Nationala a Padurilor (RNP) ROMSILVA anunta ca ar putea disponibiliza circa 7.000 de silvicultori la nivelul intregii tari ca urmare a retrocedarilor. Singura sansa a acestora ar fi sa convinga noii proprietari de paduri sa incheie cu ei contracte pentru paza si intretinerea suprafetelor primite in proprietate.


In Dolj, singura structura specializata in acest domeniu este cea din cadrul directiei silvice. Problema este ca, desi legea ii obliga pe proprietari sa incheie contracte de paza (sanctiunile in caz de nerespectare fiind cuprinse intre 30 si 50 de milioane de lei vechi), foarte putini dintre acestia se grabesc s-o respecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS