Reconstructia Noului Rast a inceput cu stângul. Chiar daca toate lucrarile sunt inca la stadiul de proiect, intre autoritatile implicate au inceput sa apara divergente, proiectele se suprapun, iar sinistratii nu asteapta decât un acoperis deasupra capului.
Chiar daca lucrarile de reconstructie in Noul Rast nu au demarat, autoritatile implicate au inceput deja sa se incurce in proiecte si sa refuze orice colaborare. Spiritele s-au incins mai ales dupa vizita de marti a ministrului delegat pentru lucrari publice si pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, care a declarat ca in proiectul de reconstructie a Noului Rast este inclus si un program de alimentare cu apa si canalizare, iar in proiectul caselor a fost prevazuta si baie. Acest lucru a luat prin surprindere conducerea Consiliului Judetean (CJ) Dolj, institutie care se va ocupa de construirea retelelor de drumuri si de energie electrica ale localitatii. CJ Dolj nu a fost informat pâna acum ca pe sub drumurile pe care le va construi va trece reteaua de canalizare, care, daca va fi facuta dupa pietruire sau asflatare, va distruge infrastructura Noului Rast. „Eu nu am cunostinta ca s-ar face canalizare sau probabil ca o fac dupa ce facem noi drumurile. Din câte stiu eu, nu sunt prevazuti bani pentru canalizare si nici nu exista proiect de canalizare. Poate Prefectura Dolj stie mai multe. Aceasta nu este problema mea, iar noi de saptamâna viitoare dam drumul la drumuri. Facem selectie de oferte la inceputul saptamânii si dupa ce alegem cele cinci firme care se vor ocupa de cele cinci sectoare de drumuri, vom incepe lucrarile“, a explicat Victor Odolbasa, vicepresedintele CJ Dolj.
PUG-ul aprobat de consiliul local are canalizare
Cu toate ca proiectul caselor are acum prevazut si un spatiu pentru baie, daca in Noul Rast nu va exista canalizare, aceasta nu va putea fi folosita. Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj, a declarat ca in Planul Urbanistic General (PUG) aprobat de consiliul local este prevazuta si reteaua de canalizare, iar sinistratii isi vor face WC-urile tot in fundul gradinii. „Când se face un plan urbanistic se gândesc toate retelele si acest lucru s-a intâmplat si in cazul Rastului. Ar trebui facut un studiu de fezabilitate pentru canalizare si pentru statie de epurare. Deocamdata se va face spatiu pentru baie, fara cada sau toaleta, si pâna nu vor avea alimentare cu apa si canalizare nu vor putea utiliza spatiul respectiv ca baie. Probabil ca isi vor face toti fose septice in spate si vor folosi spatiul de 3,41 metri patrati pentru orice altceva“, a spus Dumitru Cernatescu.
„Poate cei de la guvern au mai multe informatii“
In timp ce conducerea CJ Dolj se va apuca de construirea retelei de drumuri fara sa stie daca in Noul Rast se va face sau nu canalizare, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a fost criticat de ministrul Borbely pentru modul de organizare din tabara de la Rast, a declarat ca este responsabilitatea guvernului sa anunte institutiile implicate in reconstructie de lucrarile care se vor desfasura in Rast. „Toti vorbesc si nimeni nu face nimic. N-au facut altceva cei de la CJ Dolj decât sa ma pândeasca pe mine si sa se laude cu comandamentele lor. Nu trebuie sa informez eu pe nimeni, deoarece nu eu iau deciziile in privinta reconstructiei caselor si a retelei de drumuri. Ministrul Borbely m-a criticat pentru modul de organizare a firmelor care livreaza locuinte modulare care nu au fost in stare sa vina cu macaralele lor. Saptamâna trecuta, firma care livra BCA-urile a venit la mine ca sa ii pun la dispozitie o locomotiva. Nu este posibil asa ceva deoarece firmele care aduc materiale si locuinte se ocupa de tot. Eu nu am fost abilitat sa ma ocup de aceste livrari si tot incerc sa aflu si eu graficele dupa care sunt livrate aceste materiale. Poate cei de la guvern au mai multe informatii sau timpul curge altfel acolo“, a declarat Giugea.
MTCT si Prefectura Dolj se critica reciproc
Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) critica in continuare modul de actiune a autoritatilor judetene care nu au rezolvat pâna acum situatia juridica a terenurilor. Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT, a declarat ca nu vor putea fi incepute constructiile prin ANL pâna ce actualii proprietari nu vor primi titlurile de proprietate pe noile amplasamente. „Noi nu ne putem apuca de construit case pe un teren care nu are titlu de proprietate sau carte funciara si unde nu s-a realizat pâna acum un plan cadastral. Vorbim de plan cadastral, nu de fisele parcelare care s-au facut atunci la inceput. Singura masura pe care au luat-o la nivel local a fost scutirea de taxe pentru autorizatiile de constructie. Demararea lucrarilor depinde de cât de repede vor anula peste 1.000 de titluri de proprietate, vor pune in posesie si vor elibera alte o mie de titluri“, a declarat Cotescu. Prefectul Giugea considera insa ca reprezentantii MTCT nu fac nimic altceva decât sa traga de timp. „Cauta tot felul de chestii ca sa treaca timpul pâna gasesc ei firmele de constructii potrivite. Spun ca fac licitatii de care nu a auzit nimeni si nu inteleg ca timpul ne preseaza si ca procedurile juridice pot merge in paralel cu reconstructia. Noi avem strânse toate actele si suntem aproape de finalizarea situatiei juridice a terenurilor. Singura problema o reprezinta costul mare al acestor formalitati pe care bugetul local din Rast nu le poate suporta“, a explicat Giugea. Cotescu a sustinut insa ca nu este vorba de lipsa de fonduri, ci de lipsa de informare a autoritatilor judetene.
26 de firme din Oltenia vor sa construiasca Rastul
Cât despre alegerea firmelor care sa construiasca 567 de case din Rast, reprezentantul MTCT a prezentat ieri cerintele selectiei de oferte catre 26 de firme din Oltenia, care trebuie sa se prezinte la licitatia ANL cu o oferta care sa includa numarul de case pe care il pot executa pâna la 1 noiembrie, oferta care nu poate depasi 240 de euro pe metru patrat, pret maxim stabilit de MTCT. In plus, firmele câstigatoare va trebui sa faca rost si de generatoare si cisterne cu apa, pentru ca in Noul Rast nu este nici curent electric, nici apa.