6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePedodont Larisa Căldăruşă: Cum tratăm demineralizarea dinţilor la copii

Pedodont Larisa Căldăruşă: Cum tratăm demineralizarea dinţilor la copii

Demineralizarea smalţului dentar la copii este un proces care duce, în timp, la dezvoltarea cariilor. De aceea, este important să tratăm din timp această problemă, transmite medicul stomatolog pediatru Larisa Căldăruşă. Pedodontul descrie care sunt primele semne ale demineralizării şi explică de ce este important ca periajul dentar să fie început chiar şi înainte de apariţia primilor dinţişori.

GdS: Ce înseamnă, de fapt, demineralizarea dinţilor?

Dr. Larisa Căldăruşă: Demineralizarea smalţului dentar este, practic, prima etapă în dezvoltarea cariilor.
În urma acestui proces chimic, mineralele care se regăsesc în mod normal la acest nivel, se “pierd”.
În faza incipientă, petele de demineralizare sunt mici, alb-cretoase. În acest stadiu, cu un tratament adecvat, se poate ajunge înapoi la dinte sănătos. Pe măsură ce procesul avansează şi conduce către formarea cariilor, aceste pete îşi schimbă culoarea, devin gălbui, apoi maronii. Unei demineralizări avansate îi poate fi doar încetinită evoluţia.

GdS: Care sunt cauzele acestui proces?

L. C.: Este dificil de stabilit care sunt cauzele determinante ale demineralizărilor, pentru că, de cele mai multe ori, este vorba despre un cumul de factori. Există factori care intervin pe perioada sarcinii (anumite carenţe din organismul mamei), în timpul dezvoltării mugurilor dinţişorilor de lapte – atunci când demineralizarea apare în dentiţia temporară, combinaţi cu o predispoziţie genetică, plus o atenţie insuficientă acordată igienei orale. Toţi aceşti factori pot conduce la apariţia acestor probleme.

GdS: Când ar trebui începută igiena orală a unui bebeluş?

L. C.: Igiena orală se practică și la nou născuți: cu ajutorul unei comprese înfășurate pe deget, se curăță gingiile și obrăjorii, la scurt timp după masă. O altă metodă este folosirea unei periuțe gingivale dintr-un silicon moale, care are forma unui degetar.
Apoi, din momentul erupției primilor dinți de lapte, este recomandat periajul dentar, după fiecare masă, cel mai important fiind cel de seară, cu periuțe şi paste de dinţi adecvate vârstei copilului. Tot atunci se recomandă şi prima vizita a copilului la stomatolog.

GdS: Care sunt semnele la care ar trebui să fim atenţi pentru a detecta procesul demineralizării din timp?

L. C.: Demineralizarea dinților la copii poate apărea atât în cazul dinților de lapte, cât și în cazul dinților permanenți. De aceea, este necesar ca părinții să acorde o atenție sporită danturii celui mic. Orice pată albă sau gălbuie pe suprafața unui dințișor al copilului, ori atunci când cel mic simte o sensibilitate la cald, la rece sau la dulce, ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru părinţi.

GdS: Cum se gestionează demineralizarea, odată apărută?

L. C.: Variantele de tratament sunt specifice gradului de avansare a demineralizării. Ele pot fi de la paste cu fluor, creme cu efect remineralizant, varnish-uri ce se aplică pe suprafeţele dentare acasă ori în cabinet, până la plombiţe, cape sau coroniţe dentare. Din păcate, atunci când se ajunge prea târziu la medic (când dinţii sunt deja măcinaţi până la nivelul gingiei), şansele de a mai putea trata dintişorii scad în mod considerabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS