2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine va înverzi Craiova cu trei milioane de euro?

Cine va înverzi Craiova cu trei milioane de euro?

Este bătaie mare pe contractul de trei milioane de euro pentru înflorirea şi înverzirea Craiovei. Cinci firme s-au înscris la licitaţia demarată de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), printre care şi cele două societăţi care au câştigat de fiecare dată în ultimii doi ani: Ecoprod SRL şi Oltenia Garden SRL. Cine va pune acum mâna pe acordul cadru care are o valoare maximă estimată de 14,5 milioane de lei, fără TVA?

RAADPFL Craiova lansa, luna trecută, o megalicitaţie pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“. Regia din cadrul primăriei care administrează domeniul public caută, ca şi la precedentele achiziţii, încheierea unui acord cadru pentru livrarea unor cantităţi minime şi maxime de arbori, arbuşti, bulbi, ierburile decorative şi plantele ornamentale, cu o valoare estimată între 535.753,45 lei şi 14.517.164,50 lei, fără TVA.

Este cea mai mare valoare de până acum a unei achiziţii de material dendrofloricol, suma maximă depăşind chiar valoarea însumată a achiziţiilor din ultimii doi ani. RAADPFL a împărţit achiziţia în cinci loturi, dar o firmă putea depune oferte pentru toate loturile. Lucru care s-a şi întâmplat. Cinci firme s-au înscris la licitaţie pentru a pune mâna pe acordul cadru de aproape 3 milioane de euro. Printre acestea se află şi cele două societăţi care au câştigat de fiecare dată în ultimii doi ani: Ecoprod SRL şi Oltenia Garden SRL.

Ce vrea să cumpere Regia? Arbori – contract estimat între 271.411,16 lei şi 5.422.707,50 lei, arbuşti – contract estimat între 75.182,11 lei şi 3.228.159,50 lei, bulbi – contract estimat între 69.655,80 lei şi 2.075.905 lei, ierburi decorative – contract între 15.895,10 lei şi 1.710.060 lei şi plante ornamentale – contract între 103.609,28 lei şi 2.080.332,50 lei. Valorile nu conţin TVA. 

Firmele care vor să înverzească oraşul Craiova

Iată care sunt cele cinci firme care şi-au propus să înverzească orașul Craiova. Prima pe listă, aşa cum apare în sistemul electronic de achiziţii publice, este Avelon Plant, cu sediul în Albeşti, sat care aparţine de comuna Şimnicu de Sus. Firma a fost înfiinţată în 2019. Cea de-a doua ofertantă este Fruct Prod Com SRL din satul Cioroboreni, comuna Jiana, judeţul Mehedinţi (firmă înfiinţată în anul 2007).

Urmează deja celebra Ecoprod SRL din Işalniţa, cea care a obţinut până acum grosul contractelor de achiziţie a materialului dendrofloricol pentru municipiul Craiova. De fapt, din cele 2,5 milioane de euro cheltuite anterior de RAADPFL Craiova pentru arbori, arbuşi şi alte plate, 2,2 milioane de euro au fost plătite firmei Ecoprod SRL.

Oferte au mai depus SC Garden Center Grup SRL, din Măgurele (judeţul Ilfov), care a venit cu Ro-Verde Landscaping SRL, tot din Ilfov – ca terţ susţinător (firmă care a mai participat la licitaţii de acest gen şi în trecut, dar fără succes), şi, bineînţeles, Oltenia Garden SRL Craiova. 

Ce plante cumpără RAADPFL

RAADPFL şi-a propus să cumpere acum zeci, sute, mii sau chiar zeci de mii de plante, bulbi, arbori şi arbuşti. Spre exemplu, la capitolul plante decorative Regia caută stuf chinezesc, iarbă japoneză, iarbă roşie, iarbă de pampas roz, iarbă albastră sau trestie de China. Printre plantele ornamentale dorite se regăsesc cedru şi fag, iar bulbii doriţi sunt de lalele (până la 300.000 de bucăţi), zambile (maxim 50.000 de bucăţi), narcise (50.000 de bucăţi), iris, crin asiatic, anemone, gladiole rezistente la ger sau ceapă decorativă.

La arbuşti intră, printre altele, salcia neagră, salcia decorativă, thuia pitică, cătina ornamentală, laurul de munte, lavanda, liliacul californian, liliacul de vară, cătina roşie, în timp ce pe lista de arbori se află mesteacănul pletos tip umbrelă, mangnolia cu frunză cerată, ulmul pletos, cedrul pletos, arţarul japonez tip umbrelă, bradul argintiu, cireşul japonez peltos, ienupărul, castanul roşu, castanul sălbatic, leandrul, palmierul, arţarul american, paltinul de câmp, frasinul, salcâmul galben sau mărul decorativ. 

Pentru piatra decorativă solicitată de RAADPFL, alegerea pare mai simplă

În paralel cu licitaţia pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“, RAADPFL a demarat şi procedura de achiziţie de piatră spartă decorativă. Şi aici s-a mers tot pe varianta unui acord cadru, cu o valoare estimată între 44.200 de lei şi 403.000 lei, fără TVA. Din experienţa precedentelor acorduri cadru încheiate de Regie, achiziţia s-a făcut mai mereu la valoarea maximă. Adică, în total, s-ar putea ajunge aici la o valoare a contractelor, cu TVA, de aproape 100.000 de euro. Acordul cadru a fost împărţit în două loturi: piatră decorativă colorată şi piatră spartă decorativă.

S-a terminat piatra colorată! Piatră decorativă colorată folosită la amenajarea spaţiilor verzi de pe Calea Bucureşti.
RAADPFL Craiova îşi reface stocul de piatră spartă şi piatră colorată. Piatră decorativă colorată folosită la amenajarea spaţiilor verzi de pe Calea Bucureşti

RAADPFL vrea opt tipuri de piatră colorată: verde deschis, galben, albastru deschis, mov, albastru închis, portocaliu, cărămiziu/maro şi roşu. Pietrele trebuie să fie din carbonat de calciu sau cuarţ, ori marmură şi să aibă o granulometrie de 7-12 mm. Valoarea achiziţiei este cuprinsă între 41.600 de lei şi 260.000 de lei, fără TVA, preţul estimat fiind de 2,6 lei/kg. În ceea ce priveşte piatra spartă decorativă, aceasta trebuie să aibă două culori, alb şi bej, şi să fie din calcar sau marmură, cu o granulaţie de 7-15 mm. Valoarea achiziţiei este cuprinsă între 2.600 de lei şi 143.000 de lei, fără TVA, preţul estimat fiind de 0,65 lei/kg. 

Alegerea ofertei câştigătoare pare să fie mai simplă în cazul de faţă, pentru că la licitaţie s-au înscris doar două firme, fiecare alegând câte un lot. Pentru piatra decorativă colorată, RAADPFL Craiova trebuie să analizeze doar oferta firmei Evidecor Company SRL, din Timişoara, în timp ce pentru piatra spartă decorativă singura ofertă intrată în evaluare este cea a SC PRO NSD Group SRL, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS