6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlante pe care trebuie să le ţii departe de animalele de companie

Plante pe care trebuie să le ţii departe de animalele de companie

Atunci când te pregăteşti să îţi cumperi un animal de companie trebuie să iei în calcul toate detaliile – unde o să doarmă, unde o să îl scoţi la plimbare, dar şi obiectele din locuinţa ta care pot fi periculoase pentru el. Dacă eşti pus în această situaţie, află că trebuie să fii atent şi la plantele din casă, deoarece unele pot fi toxice.

Florile reprezintă piesele de decor perfecte, care adaugă o pată de culoare în locuinţă. Totodată, prezenţa lor în casă nu ţine doar de estetică. Plantele au o serie de avantaje – de la calmarea stării de spirit, până la îmbunătăţirea calităţii aerului. Dar asta nu înseamnă că toate plantele sunt la fel, există o categorie de plante care poate fi toxică pentru simpaticele animale de companie.

Aloe Vera

Leslie Vincent, expert horticultor, avertizează că deşi aloe vera este o plantă care are numeroase proprietăţi care ajută la calmea pielii, ea ar putea fi dăunătoare pentru animele de companie: „Compuşii naturali care se găsesc în această plantă pot provoca tremurături, vărsături şi diaree‟, explică ea, potrivit bestlifeonline. De asemenea, dacă este ingerată, aloe vera poate duce şi la depresie sau la modificarea culorii urinei.

Iederă englezească

Unii oameni, la contactul cu iedera englezească, se pot confrunta cu mâncărimi sau cu apariţia unor pete de corp. De asemenea, animalele de companie pot avea o experienţă similară sau chiar mai rea: „Iedera poate duce la erupţii şi, dacă este consumată, poate duce chiar şi la probleme de respiraţie sau chiar la paralizie‟, spune Vincent. De asemenea, unele animale pot prezenta şi alte simptome, precum: vărsături, dureri abdominale, hipersalivare şi diaree.

Mușcatele

La fel de populare precum narcisele, muțcatele stiu, însa, să „muște” din animaluțe: produc stări de lăcrimare, dilatarea pupilelor, diverse reacții cutanate care se manifestă prin prurit și tulburări nervoase.

Azaleea

Azaleea este o altă plantă periculoasă atat pentru oameni, cât și pentru animale, dacă este ingurgitată. Poate scadea tensiunea arterială, membrele pot paraliza sau poate cauza decesul!

Liliacul

Liliacul poate cauza iritație nazală și o stare de alergie doar dacă este mirosit de animalul de companie, dar dacă acesta este digerat poate provoca probleme digestive ți hipertensiune.

Crinul de Crăciun 

Ingerat accidental este toxic atât pentru animale, cât și pentru om. În trecut, extracte din această plantă erau folosite pentru otrăvirea săgeților destinate vânătorii de animale sălbatice. La câini și pisici ingestia părților aeriene duce la tulburări gastrointestinale, pe când ingestia bulbilor are efecte mult mai grave traduse prin vomă, diaree, depresie, greață, disconfort abdominal, scăderea tensiunii arteriale. În cazul în care a fost ingerată o cantitate mare de plantă se poate ajunge la paralizii și colaps al sistemului nervos central.

Crizantemele 

Sunt toxice în întregime din cauza unui insecticid natural pe care îl conțin: piretrinul. Acesta produce hipersalivație, iritații ale pielii, mișcări nesigure, vomă, afectări ale sistemului nervos central.

Lalelele 

Din pricina glicozidelor conținute, pot produce puternice modificări ale stării de sănătate a animalului dumneavostră în cazul în care a fost consumată orice parte din aceaste plante. Semnele observate de proprietar sunt în general durerile abdominale însoțite de diaree, depresie, tremur, hipersalivație, scăderea frecvenței respiratorii și reducerea ritmului cardiac. Dacă nu se administrează tratament de urgență, pronosticul poate fi fatal. Sunt toxice pentru câini, pisici și cai.

Lăcrămioarele 

Din cauza conținutului acestora în glicozizi cardiotonici, produc simptome asemănătoare cu digitalicele, precum vomă, diaree, aritmii cardiace severe, convulsii. Simptomele variază în funcție de partea plantei consumate (frunze, flori sau bulbi). Uneori un singur bulb poate produce aritmii cardiace la un câine de talie mică sau înaintat în vârstă.

Narcisele 

Ingerate de câini produc convulsii, hipersalivație, diaree, ulcerații gastrointestinale, tulburări de ritm cardiac, presiune arterială scăzută, hipotermie, uneori moarte. Sunt toxice florile, frunzele, dar mai ales bulbii.

Alte plante toxice pentru animalul de companie includ:

  • Avocado: voma, diaree, stop cardio-respirator, coma;
  • Brandusa de toamna: diaree, voma cu sangerari;
  • Iris: voma cu sange, depresie, diaree, dureri abdominale, hipersalivatie;
  • Gladiola: voma cu sange: depresie, diaree, dureri abdominale, hipersalivatie;
  • Lalea: voma, diaree, hipersalivatie;
  • Leandru: voma, diaree, hipotermie, coma, deces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS