1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAmestec de miere şi cimbru pentru infecţiile respiratorii

Amestec de miere şi cimbru pentru infecţiile respiratorii

Un dar al naturii cu gust divin, mierea de albine este un apărător de nădejde al sănătăţii, printre cele mai cunoscute calități curative fiind ameliorarea simptomelor asociate infecţiilor respiratorii.
Cimbrul, plantă medicinală cu proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene, este şi el un rmediu miraculos pentru bolile respiratorii.

Efectele terapeutice ale combinaţiei de miere şi cimbru sunt multiple, cele mai cunoscute fiind tratarea infecţiilor respiratorii şi de boli a plămânilor.

Combinaţie puternică împotriva afecţiunilor pulmonare

Cimbrul de cultură, cu a sa aromă deosebită şi inconfundabilă, are în compoziţie vitamina A, tocoferol şi niacin, precum şi minerale (zinc, potasiu, calciu). Thymolul şi carvacrolul sunt două substanţe din compoziţia cimbrului cu efect antimicrobian, dezinfectant şi expectorant, ceea ce îl transformă într-un remediu natural pentru afecţiuni respiratorii, precum tuse uscată, laringită, bronşită şi astm. Mierea este recunoscută pentru proprietăţile antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare. Dintre cele peste 200 de substanţe pe care le conţine, principalele sunt glucidele (76%) şi apa (18%). Totodată, mierea conţine proteine, vitamine, substanţe minerale, acid folic, enzime, antioxidanţi şi factori antibiotic.

Amestec de miere şi cimbru

Se folosesc, pentru amestec, 150 gr. miere (preferabil de salcâm) şi 40 gr. cimbru uscat. Într-un borcan care se poate închide ermetic se adaugă mierea de salcâm (este expectorantă şi sudorifică), care are o consistenţă mai lichidă. Se poate folosi, totuşi, orice fel de miere, cu condiţia ca aceasta să fie naturală. În borcanul de miere se adaugă şi cimbrul uscat. Se amestecă bine, iar dacă preparatul are o consistenţă prea groasă, se poate subţia prin adăugarea a 50 ml. de apă (fiartă şi răcită). Se amestecă din nou, iar preparatul obţinut se păstrează într-un loc călduros, timp de 2 săptămâni, amestecând conţinutul periodic. Se filtrează amestecul prin tifon sau printr-o strecurătoare.
Pentru prevenţie, se iau câte 2 linguri de preparat pe zi, una dimineaţa şi una seara.
Pentru combaterea afecţiunilor respiratorii sau bolilor de plămâni: câte o lingură, de 3 ori pe z.

Efectele terapeutice ale combinaţiei de miere şi cimbru

Atunci când mierea îşi uneşte puterile cu cimbrul rezultă un remediu natural cu rezultate benefice în tratarea bolilor respiratorii – astm bronşic, bronşită, turbeculoză pulmonară, pneumonie, micoze pulmonare, guturai, gripă, tuse convulsivă, tuse spastică.

Combinaţia de miere şi cimbru s-a dovedit benefică în bolile aparatului digestiv, precum fermentaţie intestinală, balonare, meteorism, atonie digestive, infecţii digestive, greaţă şi diaree. Stimulează metabolismul, oferind rezultate benefice în tratarea colicilor abdominale, dispepsiilor şi hemoroizilor. Bolile cardiovasculare sunt ameliorate prin consumul de miere şi cimbru, printre care hipotensiunea arterială, tulburările circulatorii, insuficienţă circulatorie periferică. Asocierea miere şi cimbru prezintă efecte tonice asupra sistemului nervos, în bolile sistemului neurospsihic (cefalee, migrenă, oboseală psihică şi fizică).

Combinaţia de miere şi cimbru este imunostimulantă, dovedindu-se benefică în reumatism (gută, sciatică), dureri dentare, edeme, intoxicaţii. Se poate folosi în diferite forme: ceai de cimbru îndulcit cu miere, infuzie de cimbru cu miere, ulei de cimbru cu miere.

Contraindicaţii

Combinaţia de miere cu cimbru este contraindicată în sarcină şi alăptare, în diabet zaharat, gastrită, colon iritabil, hipertensiune arterială (este hipertensivă), hiperexcitabilitate psihică, alergie la cimbru, insuficienţă hepatică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS