2.6 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024

Masa de duminica

Supa crema de raci


Ingrediente: doua tulpini de praz, o ceapa, doi morcovi, patru rosii, 500 g raci (de preferat de râu), 100 g orez, apa, ulei, sare, o foaie de dafin.


Mod de preparare: Racii se prajesc cu un strop de ulei timp de cinci minute. Se separa carnea de restul carapacei. In alt recipient se pun la calit, la foc mic, prazul si ceapa taiate marunt; se adauga si morcovii taiati, rosiile taiate cubulete (fara coaja si fara sâmburi, daca se doreste), orezul si foaia de dafin. Resturile de carapace de la raci nu se arunca, ci se piseaza intr-o piua pentru usturoi si se adauga la amestecul de legume de pe foc. Se adauga apa si se lasa la foc mic timp de 25 de minute. Dupa ce a fiert, se trece prin mixer si apoi prin sita, sa se elimine impuritatile. Carnea de rac se toaca marunt si se pune peste crema in farfurie. Se poate decora cu patrunjel tocat marunt. Se serveste calda.


Crap la cuptor stropit cu vin


Ingrediente: un crap, doua linguri cu vârf de unt, trei – patru rosii, trei ardei grasi, o lamâie, sase – sapte linguri de ulei, doi – trei catei de usturoi, doua cepe, patrunjel, sare, piper, cimbru, un pahar mic cu vin.


Mod de preparare: Se curata si se spala pestele, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper, apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei), patrunjelul tocat si felii de lamâie fara coaja. Deasupra se toarna uleiul si vinul. Se da vasul la cuptor, la foc potrivit, timp de 40-50 de minute. Daca se pune pestele intreg, in interior se presara piper, cimbru si mujdei de usturoi.


Chec Earl Grey


Ingrediente: 300 g ceai Earl Grey, 100 g stafide, 100 g portocale din dulceata, un ou, 50 g zahar, 150 g faina, o lingurita praf de copt.


Mod de preparare: Se prepara ceai din pliculetele Earl Grey si se pun in el stafidele si bucatelele de portocala din dulceata. Se lasa la macerat o noapte. A doua zi, se adauga oul, faina si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si se coace la foc potrivit. Se rastoarna dupa ce s-a racit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS