Gazeta de Sud prezintă ceea ce pare o „reţetă” de cum să construieşti fără autorizaţie şi să scapi nepedepsit. Poliţia Locală Craiova a obţinut în instanţă, încă din toamna anului 2017, demolarea parţială a unui imobil extins fără autorizaţie. De atunci, atât executorul judecătoresc, cât şi Poliţia Locală şi RAADPFL Craiova, nu au reuşit să pună în executare sentinţa instanţei.
Poliţiştii locali constatau, în septembrie 2015, că un imobil de pe o stradă din Craiova a fost extins fără autorizaţie. Mai exact, un imobil cu parter şi mansardă, construit pe hotar, a fost modificat şi extins la parter şi etaj. Proprietarul a fost amendat de poliţiştii locali cu suma de 3.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea lucrărilor şi intrarea în legalitate. În caz contrar, poliţiştii au dispus aducerea construcției la forma inițială. Sancţiunea a fost contestată la Judecătoria Craiova, instanţă care a respins ca neîntemeiată acţiunea proprietarului imobilului cu pricina.
În februarie 2016, poliţiştii locali au constatat că proprietarul imobilului nu a intrat în legalitate.
În aceste condiţii, tot în februarie 2016, Poliţia Locală Craiova a cerut în instanţă desfiinţarea lucrărilor executate fără autorizaţie.
Acoperiş rupt vara, în urma zăpezilor căzute iarna
Acest dosar a fost înregistrat tot pe rolul Judecătoriei Craiova. În octombrie 2017, instanţa a admis acţiunea formulată de Poliţia Locală Craiova.
În faţa instanţei, proprietarul clădirii a susţinut că nu a fost vorba de supraetajarea imobilului. Doar ar fi reparat acoperişul imobilului.
„Susține că nu a efectuat lucrări de extindere și supraetajare a imobilului, acesta având regimul de înălțime parter și mansardă, așa cum rezultă din actul de proprietate. Având în vedere că în iarna anului 2014-2015 a căzut un strat consistent de zăpadă, iar acoperișul a cedat în vara anului trecut, a fost nevoit să facă mai multe reparații la acoperișul construcției.
Precizează că, în urma reparațiilor efectuate în vara anului 2015, nu a modificat în niciun fel structura construcției așa cum i-a fost vândută în anul 1996, ci a fost nevoit prin forța majoră să întărească acoperișul casei care se șubrezise în urma căderilor de zăpadă din iarna 2014-2015 și să înlocuiască tâmplăria care avea peste 50 de ani”, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.
Instanţa a dispus desfiinţarea extinderii construcţiei
Judecătorii au reţinut că bărbatul nu a avut autorizaţie de construcţie pentru lucrările efectuate. De asemenea, au luat de bun procesul verbal întocmit de poliţişti.
„Pârâtul nu a dovedit că anterior începerii lucrărilor de construcție ar fi întreprins măsuri pentru obținerea autorizației și nici ulterior întocmirii procesului verbal de contravenție, situația de fapt referitoare la construcțiile realizate fiind stabilită cu putere de lucru judecat prin sentința civilă 117/11.01.2017.
În consecință, întrucât pârâtul nu a făcut dovada că a obținut autorizație de construcție acesta va fi obligat să desființeze extinderea și supraetajarea construcției existente situată în Craiova(…) și să aducă imobilul la starea inițială, parter și mansardă, și va autoriza Primarul Municipiului Craiova să demoleze construcția edificata, pe cheltuiala pârâtului, în situația în care acesta nu își va îndeplini obligația în termenul stabilit”, a dispus instanţa.
Autorităţile din Craiova, neputincioase cu legea în mână
Ulterior, în iulie 2018, Poliţia Locală a cerut instanţei să precizeze un permen pentru desfinţarea lucrărilor. Judecătoria Craiova a dispus ca proprietarul să demoleze etajul clădirii în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei.
Sentinţa instanţei a ajuns pe masa unui executor judecătoresc. Acesta din urmă, a cerut şi obţinut în instanţă executarea silită a hotărârii Judecătoriei Craiova. Executarea a fost contestată fără succes de proprietarul imobilului.
Mai departe, nici executorul şi nici autorităţile nu au reuşit să pună în aplicare hotărârea instanţei.
În ianuarie 2020, executorul a solicitat Poliţie Locale să îi pună la dispoziţie logistica pentru desfiinţarea supraetajării imobilului. În februarie, acelaşi an, Poliţia Locală a comunicat executorului că nu are personal şi utilaje pentru demolări. Executorul judecătoresc a fost sfătuit să se adreseze RAADPFL Craiova. În martie, regia a transmis că nu dispune de personal pentru astfel de lucrări.
Poliţia Locală nu reuşeşte să găsească o firmă pentru demolări
Reprezentanţii Poliţie Locale Craiova au precizat pentru GdS că „a îndeplinit toate atribuţiile statuate de actele normative în vigoare în ceea ce priveşte construcţia realizată fără autorizaţie de construire”.
Poliţiştii locali mai spun că au contactat nu mai puţin de 11 firme care ar putea demola extinderea imobilului, însă nici una nu a făcut vreo ofertă.
„Am demarat procedura de achiziţie publică având ca obiect lucrări de demolare construcţii neautorizate, prin transmiterea de cereri de ofertă către 11 operatori economici care prestează aceste servicii.
Poliţia Locală a Municipiului Craiova nu a primit nici o ofertă pentru desfiinţarea construcţiei ce face obiectul hotărârii judecatoreşti menţionată mai sus, motiv pentru care am reluat procedura de achiziţie publică.
De asemenea, vă comunicăm faptul că una dintre societatile de profil careia i-am solicitat oferta, ne-a precizat în scris că, în urma analizării obiectului cererii, este în imposibilitate de a ne transmite o ofertă, întrucat demolările pe care le execută au caracter distructiv, neputând fi executate fără producerea de şocuri sau vibraţii”, a transmis Poliţia Locală.
Ce spune legea
Potrivit Legii nr. 50/1991, executarea lucrărilor de construcții este permisă numai în baza unei autorizații de construire. În cazul în care persoanele sancționate contravențional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termenul dispus în procesul-verbal, autoritatea care a aplicat sancțiunea va sesiza instanța pentru a dispune desființarea construcțiilor realizate nelegal.
Instanţa poate dispune, după caz, încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației sau desființarea construcțiilor realizate nelegal.
Măsurile dispuse de instanță se duc la îndeplinire „prin grija primarului, cu sprijinul organelor de poliție, cheltuielile urmând să fie suportate de către persoanele vinovate”, mai prevede legea.