4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValeriu Gheorghiță: În prezent, rata populației vaccinate este de 40 la sută

Valeriu Gheorghiță: În prezent, rata populației vaccinate este de 40 la sută

Autoritățile își propun ca pragul de imunizare colectivă să fie atins până la sfârșitului anului, a anunțat duminică Valeriu Gheorghiță, preşedintele campaniei naţionale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. El a precizat că în prezent rata populației vaccinate este de 40 la sută, iar ținta este să ajungă la 70 la sută până la sfârșitul anului. 

Pentru ca acest obiectiv să fie atins, ar trebui ca în fiecare zi să se vaccineze cel puțin 80.000 de persoane, a arătat Valeriu Gheorghiță. Ultimele zile au arătat că un asemenea ritm de vaccinare este posibil. Vineri a fost atins recordul absolut din campania de vaccinare, cu peste 128.000 de persoane imunizate, dintre care circa 86.000 cu prima doză, potrivit Digi24.

În Capitală vor fi organizate săptămânal maratoane ale vaccinării

În fiecare săptămână, în Capitală vor fi organizate maratoane ale vaccinării, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță. El a îndemnat toate universităţile de medicină din ţară şi direcţiile de sănătate din marile oraşe să organizeze astfel de evenimente care să asigure la final de săptămână o creştere a capacităţii de vaccinare.

„Datoria noastră este să creştem progresiv capacitatea de vaccinare aşa încât în următoarele săptămâni să putem atinge rata de 70% persoane vaccinate din populaţia adultă. În acest moment, rata de acoperire vaccinală este de 40% la populaţia adultă, de peste 18 ani. (…) Pentru că în aceste zile oamenii au arătat o dorinţă în creştere (…) pentru vaccinare, UMF Carol Davila, Colegiul Medicilor din Bucureşti şi Direcţia de Sănătate Publică vor organiza, în fiecare săptămână, un maraton de vaccinare în Capitală.

Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare”, a afirmat Gheorghiţă, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Biblioteca Naţională, unul din cele şase centre din Capitală ale „Maratonului vaccinării pentru viaţă”.

În ultimele săptămâni, au fost deschise progresiv noi centre de vaccinare

Gheorghiţă a menţionat că, în ultimele săptămâni, au fost deschise progresiv noi centre, noi cabinete de vaccinare, numărul acestora urmând să crească.

„Îmi doresc să creştem rata de vaccinare. Chiar mâine vom avea o întâlnire în format online cu reprezentanţii asociaţiilor de primari, comune, municipii, oraşe pentru a optimiza procesul de vaccinare şi în mediul rural, pentru a intensifica vaccinarea cu ajutorul echipelor mobile şi în comunităţile din rural. (…) Dar asta înseamnă că ar trebui să avem cel puţin 80.000 – 100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, ca în următoarele 60 de zile să putem atinge rata de vaccinare de peste 70% din populaţia adultă. Eu cred că putem. Capacitate de vaccinare avem, număr de doze avem, colegi – corpul medical este dispus să facă acest efort şi suntem aici şi sperăm ca până la finalul acestui an 2021 (…) să spunem ‘Împreună învingem pandemia'”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

Ce înseamnă 70 la sută din populație vaccinată

Întrebat ce ar înseamna atingerea pragului de 70% din populaţia adultă vaccinată, Gheorghiţă a explicat: „Înseamnă că valurile următoare vor avea un impact mult mai mic. Trebuie să înţelegem că la o rată de vaccinare de peste 70% la care se va adăuga şi numărul, şi procentul de persoane care au trecut prin boală, practic imunitatea colectivă, imunitatea de grup va fi mult mai mare (…). Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Astăzi, ar fi trebuit să avem de cel puţin de 20 de ori mai puţine decese decât înregistrăm, din păcate, în fiecare zi”.

Peste 110.000 de persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii comunicate duminică  

Peste 110.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii comunicate duminică de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. După ce ritmul vaccinării ajunsese pe timpul verii foarte lent, în ultimele două săptămâni mult mai multe persoane au devenit interesate de vaccinare, odată cu recordurile negative înregistrate în România în valul patru al pandemiei.

Ca populație vaccinată anti-COVID, România se află pe penultimul loc în Europa

Ca populație vaccinată anti-COVID, România se află pe penultimul loc în Europa, ceea ce explică, spun specialiștii, de ce varianta Delta a făcut ravagii în rândul românilor, în timp ce în țările occidentale, unde rata de vaccinare este mult mai mare, de 80-90 la sută din populație, impactul a fost mult mai redus și s-au putut introduce relaxări ale măsurilor anti-pandemie.

„Cred că sunt pierderi uriaşe şi cred că societatea românească în ansamblul ei nu trebuie să mai accepte astfel de pierderi, dar, repet, trebuie să ne unim în jurul aceluiaşi obiectiv, în jurul aceluiaşi scop. Naţia românească nu e cu nimic mai prejos decât ceea ce se întâmplă în Franţa, în Italia, în Spania, în Marea Britanie, în celelalte ţări europene care în momentul de faţă sunt într-o situaţie confortabilă, într-o situaţie stabilă din punct de vedere epidemiologic”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS