Aproape o tonă de păcură s-a scurs în portul Midia Năvodari, după ce unul dintre furtunurile de descărcare al unei nave s-a spart. În zonă se intervine de urgență pentru limitarea poluării. Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au aplicat o amendă de 20.000 de lei pentru poluarea din Portul Midia, sancţiunea fiind acordată societăţii care făcea operaţiunile de descărcare, informează News.ro.
Garda de Mediu Constanţa a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că o echipă de comisari ai instituţiei, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Autorităţii Navale Române şi Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa s-au deplasat în Dana 4 a Portului Midia pentru investigarea incidentului produs în timpul operaţiunilor de descărcare păcură de la o navă sub pavilion Malta.
“La descărcarea păcurei s-a deteriorat un furtun, fiind deversata o cantitate de aproximativ 1 tonă de păcură pe cheu şi în acvatoriul portuar, cea mai mai mare cantitate, aproximativ 80% fiind deversata pe sol. S-a stopat operaţiunea de descărcare, s-a amplasat baraj limitator şi s-a acţionat cu materiale absorbante”, a transmis Garda de Mediu.
Sursa citată menţionează că a fost aplicată o amendă de 20.000 de lei societăţii care efectua operaţiunile de descărcare păcură pentru poluarea acvatoriului marin, a cheului şi solului.
Furtunul s-a spart noaptea
Potrivit Ministerului Mediului, citat de Digi24, incidentul a avut loc la ora 2.00, în timpul descărcării navei Angi, încărcată cu păcură, care se afla în dana 4 Midia Năvodari, județul Constanța.
Unul din furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart și a rezultat o poluare cu păcură de circa 1 tonă, din care 80% s-a scurs pe mal și 20% între navă și cheu.
Personalul terminalului ajutat de echipajul remorcherului de serviciu au început să limiteze răspândirea poluării în apă. A fost anunțat tot personalul disponibil din portul Midia, precum și firma contractată pentru depoluare, pentru a începe activitatea de curățare.
„În acest moment, la fața locului sunt toate instituțiile cu rol de combatere a poluării. Între navă și cheu, pe o lungime de 30 m, lățime de 0.5 m (distanța între navă și cheu) și grosime de aproximativ 2,3 cm, se află o cantitate de păcură de aproximativ 200 de litri. Păcura este compactă și înghețată, datorită temperaturii scăzute”, a anunțat Ministerul Mediului.
Păcura va fi îndepărtată de firmele specializate după plecarea navei. Descărcarea acesteia va fi reluată când va fi posibil și va mai dura încă 24 ore.
Inspectorii ABA Dobrogea-Litoral sunt la fața locului și urmează să fie aplicate sancțiuni.