Un supliment de zinc ar putea ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor tractului respirator, respectiv tuse, congestie, dureri în gât, și la scurtarea duratei bolii, sugerează o analiză comună a datelor din cadrul mai multor studii, conform 360medical.ro. Calitatea dovezilor pe care se bazează aceste constatări este însă variabilă și nu este clar ce formulă sau doză din acest nutrient ar putea fi optimă, avertizează cercetătorii.
Zincul, rol cheie în imunitate
Infecțiile tractului respirator includ răceala, gripa, sinuzita, pneumonia și mai nou Covid-19. Cele mai multe infecții se vindecă de la sine, dar nu toate. Unele se dovedesc adesea costisitoare prin impactul lor asupra serviciilor de sănătate și a timpului necesar concediilor medicale.
Zincul are un rol cheie în imunitate, inflamație, leziuni tisulare, tensiunea arterială și în răspunsul celular la lipsa de oxigen. Ca urmare, a stârnit un interes considerabil în timpul actualei pandemii pentru posibila sa implicare în prevenirea și tratarea infecției cu Covid-19. Ca răspuns la solicitările pentru evaluarea rapidă ale unor dovezi care să informeze auto-îngrijirea și practica clinică, o echipă de cercetători a evaluat importanța zincului în prevenirea și tratamentul SARS-CoV-2, virusul responsabil de Covid-19, și a altor infecții virale ale tractului respirator.
Datele nu sunt relevante pentru Covid-19
Când a fost publicată analiza inițială, rezultatele mai multor studii clinice relevante nu au fost disponibile, astfel încât cercetarea actuală acționează ca o revizie și aduce dovezile disponibile la zi, spun cercetători implicați în această analiză.
Recenzia include 28 de studii clinice, care implică 5446 de adulți, publicate în 17 baze de date de cercetare în engleză și chineză până în august 2020. Niciunul dintre aceste studii nu a analizat în mod specific utilizarea zincului pentru prevenirea sau tratamentul Covid-19.
Ce au arătat studiile
Cele mai frecvente preparate de zinc utilizate au fost pastilele urmate de spray-uri nazale și geluri care conțin fie săruri de acetat de zinc, fie săruri de gluconat. Dozele au variat substanțial, în funcție de preparat și de utilizare, respectiv dacă zincul a fost folosit pentru prevenție sau tratament.
Analiza în comun a rezultatelor a 25 dintre studii a arătat că, în comparație cu tratamentul placebo, pastilele de zinc sau spray-ul nazal au prevenit 5 infecții ale tractului respirator la 100 de persoane pe lună.
Efectele cele mai puternice au fost în cazul reducerii riscului de a dezvolta simptome mai severe, cum ar fi febra și bolile asemănătoare gripei, dar aceste observații au avut la bază doar trei studii.
În medie, simptomele au fost eliminate cu 2 zile mai devreme, în cazul folosirii unui spray cu zinc sau a formulărilor lichide administrate sub limbă (sublingual), decât în cazul în care a fost utilizat un placebo.
În prima săptămână de boală, participanții care au folosit spray sublingual sau nazal cu zinc au fost aproape de două ori mai predispuși să se recupereze, decât cei care au folosit placebo. 19 adulți din 100 au fost susceptibili să aibă încă simptome o săptămână mai târziu dacă nu au folosit suplimente de zinc.
Nu au fost raportate efecte secundare grave
Zincul nu a fost asociat cu o relaxare în severitatea normală zilnică a simptomelor, dar a fost asociat cu o reducere clinic semnificativă în severitatea simptomelor în ziua a 3-a.
Efectele secundare, inclusiv greață și iritarea gurii/nasului, au fost în jur de 40% mai probabile în rândul celor care au folosit zinc, dar nu au fost raportate efecte secundare grave, conform datelor din 25 de studii care le-au monitorizat.
Chiar și așa, în comparație cu placebo, zincul administrat sublingual nu a redus riscul apariției unei infecții sau a simptomelor de răceală după vaccinarea cu rinovirus uman și nici nu au existat diferențe în ceea ce privește durata bolii între cei care au folosit suplimente de zinc și cei care nu au făcut-o.
Beneficiile marginale, specificitatea tulpinii, rezistența la medicamente și riscurile potențiale ale altor medicamente folosite fără indicație medicală fac din zinc o alternativă „natural” viabilă pentru autogestionarea infecțiilor nespecifice (tractului respirator). De asemenea, zincul oferă clinicienilor o opțiune în locul antibioticelor total nefolositoare în astfel de cazuri, pentru managementul pacienților care au nevoie de un timp mai rapid de recuperare și care sunt „în căutare“ de rețete pentru antibiotice”, spun cercetătorii.
Modul în care zincul și-ar putea exercita efectele terapeutice asupra infecțiilor respiratorii, inclusiv Covid-19, justifică cercetări suplimentare, concluzionează aceștia.